Golfstrømmen transporterer varmt vann fra Mexicogolfen og opp til oss.
Golfstrømmen transporterer varmt vann fra Mexicogolfen og opp til oss.

Golfstrømmen kan stanses

Forskerne har trodd det lenge, men nå er det bekreftet: Den globale oppvarmingen kan gjøre det kaldt i Norge.

Vi har et mye varmere klima i Norge enn breddegraden tilsier. Hadde ikke Golfstrømmen ført varmt vann fra Mexicogolfen opp til oss, ville vi hatt det omtrent slik de har det i Sibir, sør på Grønland, i Alaska , eller nord i Canada. Kaldt!

En grønlender med riflen på skulderen.  (Foto: Scanpix)
En grønlender med riflen på skulderen. (Foto: Scanpix)

I en artikkel i tidsskriftet Science viser Helga Flesche Kleiven ved Bjerknessenteret for klimaforskning i Bergen at den globale oppvarmingen kan føre til at Golfstrømmen svekkes.

Motoren
Når kulden i nord får sjøen til å fryse til is, blir det vannet som er igjen saltere. Salt og kaldt vann er tungt, og synker ned som stempelet i en pumpe. Det er denne «pumpen» som trekker nytt varmt vann nordover.

Når klimaet blir varmere dannes det mindre sjøis, isen på Grønland begynner å smelte, og det regner mer. Dette gjør havet mindre salt, og «pumpen» i Norskehavet blir svakere.

Bergensforskerne har visst om denne mekanismen lenge, og i november 1998 fortalte klimaforsker Eystein Jansen om den til TV 2 Nyhetene.

Klikk på bildet øverst for å se innslaget fra 1998.

Helga  Flesche Kleiven  (Foto: BCCR)
Helga Flesche Kleiven (Foto: BCCR)

Bekrefter teoriene
- De resultatene Helga Kleiven har publisert bekrefter at teoriene våre fra ti år tilbake stemmer, forteller Eystein Jansen. Global oppvarming kan ødelegge Golfstrømmen.

Men i 1998 trodde Jansen og kollegene hans at det var tilstrekkelig at Grønlandsisen smeltet. De nye resultatene viser at det skal mer ferskvann til før Golfstrømmen stanser opp.

- Hele Grønland må smelte, sjøisen må bort, det må regne mye mer, og havet må varmes mer opp enn vi antok den gangen, forteller han. Dette tar tid, og vil ikke skje i løpet av de første hundre årene.

Skjedd før
Helga Kleiven har studert hva som skjedde da en stor smeltevannssjø flommet ut nord i Atlanterhavet for 8400 år siden. Sjøen var demmet opp av den siste resten av isen som dekket Nord-Amerika.

Da is-demningen brast tok det bare et par tiår før Golfstrømmen var så svekket at klimaet ble påvirket: Det ble kaldere både i luften og i havet, breene vokste, det ble tørke i Nordafrika, og monsunen i Asia ble svekket.

Dette kan skje igjen. Under forteller Helga Kleiven om funnene sine til TV 2 Nyhetskanalen: