141204_storm, uvær, Kråkenes ved Stad i Sogn og Fjordane   (Foto: Thomas Bickhardt / SCANPIX)
141204_storm, uvær, Kråkenes ved Stad i Sogn og Fjordane (Foto: Thomas Bickhardt / SCANPIX)

Full storm i kveld!

Det har vært snakket mye om stormen som er ventet inn mot Vestlandet torsdag kveld, og foreløpig ser alt ut til å være i rute. Ute i havet gir dette også utfordringer med full storm torsdag ettermiddag!

Torsdag morgen ligger stormen like nordvest for Færøyene. Dette gir i første omgang en våt dag på Vestlandet med omkring 30-40 mm de våteste stedene og til kvelden, mellom kl. 19 og 21, slår baksiden av lavtrykket, i meteorologkretser ofte kalt "den giftige halen”, inn med full kraft. Den nordvestlige vinden vil trolig ligge omkring full storm på kysten fra Sognefjorden og sørover til Jæren, og trolig liten storm ned til Lindesnes. Vi utelukker ikke at de mest utsatte kystområdene kan få korte perioder med sterk storm torsdag kveld.

Vinden er ventet å avta til liten storm og sterk kuling i løpet av natt til fredag og fredag morgen, først i nord, mens vinden henger lengst igjen rundt Jæren.

Ute i havet gir dette også utfordringer med full storm torsdag ettermiddag og etter hvert signifikante bølgehøyder fra 7 meter i den nordlige Nordsjøen til 10-11 meter i den sørlige Nordsjøen med maksimale bølgehøyder fra 12 meter i nord til 18 meter i sør.

Fredag og lørdag drar lavtrykket inn kaldluft over Sør-Norge og det er ventet snøbyger på Vestlandet, mens områdene Østafjells får opphold og kjølig vær. Nord-Norge slipper unna det meste av styggeværet og får rolige vindforhold og kun spredte snøbyger.

Om vindplottet: Vindplottet viser vind torsdag kveld kl. 22.