Smågodt fra havet

Torsketunger og blåskjell

Start med sprøstekte torsketunger på salatseng og fortsett med blåskjell og fint brød.

Sprøstekte torsketunger:

Beregn 2-6 torsketunger pr person, avhengig av størrelse, og om det er til forrett eller hovedrett.

Skyll, rens og tørk og torsketungene.
Vend i hvetemel tilsatt salt og pepper, så i halvpisket egg og tilslutt i strøkavring.
Brun torsketungene i klaret smør og la dem ettersteke ved svak varme i ca.8 min,
eller friter i nøytral olje til de er sprø, gyllne og gjennomkokte.

Server med sitron , salat og dressing.

Blåskjell:

Skal det serveres kun blåskjell, beregn 750 g –1 kg blåskjell pr person.
Ved innkjøp: Oppbevar skjellene mørkt og kaldt, helst på is. Kjøp inn skjell helst samme dag som de skal tilberedes.
Før tilberedning skyll godt av skjellene, trekk av ev ”byssus” tråder.
Kast skjell som er knust eller som ikke lukker seg når de klemmes på eller dunkes lett mot kjøkkenbenken.

Blåskjell basisgryte:

Finhakk stangselleri, løk og purre og ha i en kjele med smør eller olivenolje og hvitvin.
Varm opp ( sterk varme), tilsett vaskede og kontrollerte blåskjell, legg på lokk og la koke i 6-8 min til skjellene har åpnet seg.
Rist på kjelen en gang i mellom.
Kast de skjellene som ikke har åpnet seg.

Servere skjellene i dype tallerkener med kraften og varmt smakfullt brød ved siden av.

Tips:

- I Belgia serveres blåskjell med pommes frites og majones. ”Moules et frites”

- Hvitløkdressing/majones eller hvitløk/kryddersmør smaker godt ved siden av blåskjellene.

- Brød , ikke for grovt smaker godt ved siden av blåskjellene, dypp brødet i den gode kraften som dannes under damping.

Dressing til sprøstekte torsketunger og blåskjell:

Til sprøstekte torsketunger tilsett rikelig med finhakket dill eller persille i halvparten av dressingen.
Smak til med litt sitron, salt, pepper og sukker.

Til blåskjell tilsett 2-3 ss olivenolje, 2 fedd finhakket hvitløk og finhakket persille.
Smak til med salt og pepper.

Se videre:

377724