Godt tilbehør til julefrokosten
Salater og småretter til en sen og lang julefrokost.
Appelsin og paprikasalat
- passer til juleskinken, lammelåret og til ost.
Skrell og skjær appelsinene i skiver. Legg taksteinvis på fat. Dryss over hakkede nøtter og rosiner. Drypp over litt olivenolje.
Tips: Paprika kan byttes ut med 1 dl rosiner eller 1 dl blandete nøtter
Rødbetesalat med eple og karve
- passer til kald ribbe, julens kjøttpålegg og kryddersild ( evt. med hardkokte egg i båter)
Hakk rødbeter, epler og løk i små terninger.
Bland sammen rømme, majones, rødbetelake og støtt karve. Vend inn hakkede rødbeter, eple og løk og smak til med salt og sukker.
Bønnesalat
- et godt vegetar alternativ, passer til alle typer kjøttmat.
Hell laken av bønnene og skyll bønnene godt i et dørslag. Hakk løk, paprika og purre i biter og bland sammen med bønnene.
Visp sammen dressing og smak til med salt og pepper. Vend dressing og evt. hakkede urter inn i bønnesalaten. La gjerne salaten stå og trekke ca 1 time før servering.
Se del 2 her!
Karrisild
Skjær sildefiletene i små biter.
Bland sammen resten av ingrediensene og smak til med karri.
Rør inn finhakket grønt. Vend sildebitene lett inn i dressingen.
Potetsalat
Del poteter og epler i treninger og vårløk i tynne skiver. Bland alle ingrediensene til dressingen, smak til. Vend inn poteter, epler og vårløk og dryss over gressløk.
Marinert Edamer
ca. 300 g Edamer
6-8 soltørkede marinerte tomater
2-3 fedd hvitløk
frisk basilikum
Marinade:
3 dl god olivenolje (ekstra Virgin)
1 dl balsamicoeddik
Skjær osten i terninger. Prikk terningene med en gaffel slik at marinaden kan trekke inn. Legg ost, soltørkede tomater og hvitløk lagvis i et glass. Avslutt med frisk basilikum.
Bland sammen marinaden og hell over. Sett på tett lokk og la osten stå og trekke i marinaden et par timer på kjøkkenbenken. Oppbevar kjølig.
Server osten temperert.
Se del 3 her!
Akevitt marinerte svisker med ost og spekemat
Smakfull hvit ost i skiver Edamer, jarlsberg eller ridder
200 g fenalår eller spekskinke i skiver
Akevitt marinerte svisker:
180 g svisker
½ dl vann
ca 1 ss sukker, gjerne brunt
½ dl akevitt
Kok opp vann og sukker, legg i svisker og la de trekke i ca 5 min. Tilsett akevitt og la sviskene ligge å trekke i laken natten over .
Rull skiver av ost og spekemat rundt de marinerte sviskene, fest med en cocktailpinne
Husets kremede sennepssaus
Passer til kjøtt og fisk
1/2 slangeagurk
1 ts salt
3 dl matyoghurt, lett crème fraiche eller rømme
3-4 ss søt grov sennep
1 ss flytende honning
2 grovmalt pepper
Riv agurken grovt opp på et råkostjern. Legg den i et dørslag , dryss på salt og la den stå med saltet 20-30 min. Klem ut vannet av agurken.
Bland sammen de andre ingrediensene og vend inn agurken. Smak til med grovmalt pepper og ev litt mer salt.
Se del 4 her!