Godt tilbehør til julefrokosten

Salater og småretter til en sen og lang julefrokost.

Appelsin og paprikasalat

- passer til juleskinken, lammelåret og til ost.

Skrell og skjær appelsinene i skiver. Legg taksteinvis på fat. Dryss over hakkede nøtter og rosiner. Drypp over litt olivenolje.

Tips: Paprika kan byttes ut med 1 dl rosiner eller 1 dl blandete nøtter

Rødbetesalat med eple og karve

- passer til kald ribbe, julens kjøttpålegg og kryddersild ( evt. med hardkokte egg i båter)

Hakk rødbeter, epler og løk i små terninger.

Bland sammen rømme, majones, rødbetelake og støtt karve. Vend inn hakkede rødbeter, eple og løk og smak til med salt og sukker.

Bønnesalat

- et godt vegetar alternativ, passer til alle typer kjøttmat.

Hell laken av bønnene og skyll bønnene godt i et dørslag. Hakk løk, paprika og purre i biter og bland sammen med bønnene.

Visp sammen dressing og smak til med salt og pepper. Vend dressing og evt. hakkede urter inn i bønnesalaten. La gjerne salaten stå og trekke ca 1 time før servering.

Se del 2 her!

371102

Karrisild

Skjær sildefiletene i små biter.

Bland sammen resten av ingrediensene og smak til med karri.

Rør inn finhakket grønt. Vend sildebitene lett inn i dressingen.

Potetsalat

Del poteter og epler i treninger og vårløk i tynne skiver. Bland alle ingrediensene til dressingen, smak til. Vend inn poteter, epler og vårløk og dryss over gressløk.

Marinert Edamer

ca. 300 g Edamer

6-8 soltørkede marinerte tomater

2-3 fedd hvitløk

frisk basilikum

Marinade:

3 dl god olivenolje (ekstra Virgin)

1 dl balsamicoeddik

Skjær osten i terninger. Prikk terningene med en gaffel slik at marinaden kan trekke inn. Legg ost, soltørkede tomater og hvitløk lagvis i et glass. Avslutt med frisk basilikum.

Bland sammen marinaden og hell over. Sett på tett lokk og la osten stå og trekke i marinaden et par timer på kjøkkenbenken. Oppbevar kjølig.

Server osten temperert.

Se del 3 her!

371103

Akevitt marinerte svisker med ost og spekemat

Smakfull hvit ost i skiver Edamer, jarlsberg eller ridder

200 g fenalår eller spekskinke i skiver

Akevitt marinerte svisker:

180 g svisker

½ dl vann

ca 1 ss sukker, gjerne brunt

½ dl akevitt

Kok opp vann og sukker, legg i svisker og la de trekke i ca 5 min. Tilsett akevitt og la sviskene ligge å trekke i laken natten over .

Rull skiver av ost og spekemat rundt de marinerte sviskene, fest med en cocktailpinne

Husets kremede sennepssaus

Passer til kjøtt og fisk

1/2 slangeagurk

1 ts salt

3 dl matyoghurt, lett crème fraiche eller rømme

3-4 ss søt grov sennep

1 ss flytende honning

2 grovmalt pepper

Riv agurken grovt opp på et råkostjern. Legg den i et dørslag , dryss på salt og la den stå med saltet 20-30 min. Klem ut vannet av agurken.

Bland sammen de andre ingrediensene og vend inn agurken. Smak til med grovmalt pepper og ev litt mer salt.

Se del 4 her!

371106

Mer innhold fra TV 2