Julemat på småjulefat

og et enkelt julebrød.

Enkelt julebrød i langpanne

To varianter, velg mellom fyll med nøtter og tørket frukt eller løk, tomat og urter.

Helt enkelt - Server brødet med litt ost og god olivenolje eller som tilbehør til rester av julematen.

Løs gjæren opp i lunkent vann, tørrgjær tilsettes i hvetemelet. Tilsett olje, salt og honning. Elt inn hvetemel. Deigen skal ha en ”tykk grøtaktig” konsistens. Dekk bollen med plastfilm og sett til heving ca. 30 min. Hell deigen over i en smurt eller bakepapirkledt liten langpanne. Klapp deigen til den dekker formen. La deigen etterheve under plast ca. 20 min.

Stek på nederste rille i varm stekeovn 200 oC i 20-30min.

Avkjøl på rist.

Brødet kan også lages med fyll:

Bruk oppskrift som beskrevet over, men sløyf frukt og nøtter. Lag fyllet mens brødet står til heving.

Før steking legg fyllet over brødet.

Finhakk løk, soltørkede tomater, sorte oliven og hvitløk og surr i olje i en stekepanne. Smak til med krydder. Bre fyllet overferdighevet brød i langpanne. Stikk hull med fingertuppene slik at fyllet trekker ned i brødet. Stek som beskrevet over.

Se del 2 her!

371210

Ost og frukt

Træ ost i treninger og frisk eller tørket frukt på cocktailpinner. Eller server ostebiter til marmelade/ chutney du har i skapet.

Kremet laks eller rakfisk

Finhakk røkelaks eller rakfisk og bland med litt rømme eller crème fraiche, grov søt sennep og finhakket gressløk eller rødløk.

Smør blandingen på lefser og rull sammen og skjær i porsjonsbiter eller anrett på ristede skiver av brød eller flatbrød.

Kremet leverpostei

Rør opp leverpostei med litt sherry, portvin, calvados eller litt eplemost. Har du litt chiliolje eller trøffelolje bruk gjerne det.

Server på en liten skive brød og pynt evt. med sprøstekt bacon eler rødbeter.

Potetfristelser

Bruk kokefaste poteter (for eksempel Beate)

Kok poteter i lettsaltet vann. Hell av kokevannet, damp potetene tørre. Del dem i to eller store poteter i skiver. Legg skiver av røkelaks, spekeskinke, sylte/lammerull eller kaviar og evt. litt rømme smakt til med litt sennep over. Stikk en cocktailpine i hver.

Kald ribbe med dipp

Del benfri stekt ribbe i porsjonsbiter. Legg en sviske eller aprikos på toppen og stikk en cocktailpinne gjennom.

Eller lag skåler med pesto eller chilisaus og dypp ribben i sausen.

Se del 3 her!

371211

Stekt julepølse/vossakorv/medisterkaker på pinne

Server med surkål eller kålrotstappe.

Varm opp surkål/rødkål tilsett finhakket eple evt. litt karve eller varm opp kålrotstappe eller ertestuing og smak til med litt ekstra smør.

ekstra smak prøv med litt finhakket chili.

Eller dypp i pesto eller chilisaus. Se ribbe.

Syltesalat

Del opp sylte (eller annet av julens kjøttpålegg) i terninger. Finhakk eple, sylteagurk og løk.

Leg en dressing av like del majones, lettrømme/matyoghurt og smak til med sennep eller ravigottesaus, salt og pepper.

Sennep/ravigotetessaus kan byttes ut med karri.

Bland sylteblandingen inn i dressingen.