Gravet laks med sennepssaus

Rømme- og hvitløksild med rødløk,sursild, karrisild, ripssild, sildesalat og tomatsild

Gravet laks

Rens og fileter laksen. Skrap skinnet godt med en fiskeskrape for å fjerne skjell. Bruk en pinsett eller liten tang til å fjerne ben. Bruk fingertuppene for å kjenne hvor bena sitter.

Bland sammen sukker, salt og pepper og grovhakket dill. Legg litt av krydderblandingen i et fat med kanter, passe stort til laksefiletene. Legg den ene laksefileten med skinnsiden ned i fatet, dryss over krydderblanding. Legg over den andre fileten , skinnsiden opp og ”hale mot hode”. Dryss over resten av krydderblandingen og hell over akevitt eller gin.

Dekk med plastfilm eller matpapir/smørpapir og legg et lett press på fisken feks en liten tynn trefjel. Sett så kaldt i 3-4 døgn (kjøleskap). Vend laksen en gang i døgnet.

Ved oppskjæring skrap bort krydderblandingen og skjær laksen i tynne skiver.

Gravet laks kan serveres med sennepssaus på en grov skive brød. Eller med kokte eller stuede poteter (poteter i hvitsaus smakt til med dill) og agurksalat.

Sennep saus

Bland sammen sennep, sukker, salt og eddik. Tilsett oljen dråpevis, visp godt til en blank og tykk saus. Tilsett dill og smak til med salt og pepper.

Karrisild

Smak på sildefiletene. Er de salte, skyll av dem i rennende kaldt vann og tørk godt av dem.

Skjær sildefiletene i små biter.

Bland sammen rømme og majones og smak til med karri.

Rør inn eple i terninger og finhakket grønt . Vend sildebitene lett inn i dressingen.

La gjerne silderetten stå og trekke 1 døgn før servering.

Rømme- og hvitløksild med rødløk

Del sildefiletene opp i små biter og finhakk rødløk og hvitløk. Legg sild, hvitløk og mesteparten av rødløk i en bolle , resten av rødløken brukes til pynt. Tilsett rømme og vend lett sammen. Smak til med pepper og la silden stå og trekke smak ved romtemperatur i ca 30 min før servering. Dryss over resten av rødløken og finhakket gressløk ved servering.

Sursild

Skjær sildefiletene i gaffelbiter. Rens og skjær løken i tynne ringer. Legg sild og løk lagvis i et glass/bolle.

Kok opp alle ingrediensene til laken og avkjøl.

Hell laken over silden. Sett på lokk og la stå på kjøkkenbenken 6-8 timer. Oppbevar kaldt i kjøleskap.

Holdbar i kjøleskapet i 2-3 uker.

Klikk her for oppskriftene på ripssild, sildesalat og tomatsild!