Ripssild, sildesalat og tomatsild
Rømme- og hvitløksild med rødløk,sursild, karrisild, ripssild, sildesalat og tomatsild
Ripssild
Tørk av silden med litt kjøkkenpapir. Del silden i passende ”gaffelbiter” .
Varm opp uten å koke / smelt ripsgele , tilsett tomatketchup, , finhakket rødløk, finhakket hvitløk, finhakket estragon og smak til med salt og pepper ( husk at silden er salt ) .
Hell laken over silden og mariner under lett press i ca 3 dager. Må stå kaldt.
Sildesalat
Smak på silden for å smake om den må vannes litt ut før servering. Del silden i terninger.
Kok potetene møre og del i terninger.
Skjær epler og rødbeter i terninger og finhakk løken og bland i rømme sammen med sild og poteter. Smak til med rødbetelake, salt, pepper og eventuelt gressløk.
Kok eggene i 8-9 min og del dem i fire.
Smør grove skiver eller rundstykker med litt smør og legg på en god skje med sildesalat.
Pynt med egg i båter, og eventuelt tynne skiver rødløk og frisk dill eller gressløk.
Server silden på rugbrød ev med en potetsalat.
Tomatsild
Skjær sildefiletene i biter og løken i tynne ringer og legg lagvis i en krukke eller på et glass.
Rør sammen sukker, tomatpuré, eddik, vann og pepper og hell over. Legg laurbærblad på toppen. Sett på lokk og la silden trekke på kjøkkenbenken 1 døgn før servering.
Oppbevar kaldt i kjøleskapet.
Tips: Ekstra god smak blir det om du bruker en vin- eddik, feks sherry eddik istedenfor vanlig eddik.