Kalkunfilet

Med bakte epler og Waldorfsalat

1 kalkunfilet - fersk , beregn ca 180 g uten ben pr person.
Mykt smør tilsatt salt og pepper ev urtekrydder, for eksempel salvie.
4-5 røde epler.

Legg kalkunfileten på kjøkkenbenken til temperering ca 1 time før steking.
Surr den ev med bomullstråd for å få en jevn fasong.

Smør fileten med smør tilsatt salt, pepper og ev salvie.
Legg i et ildfast fat.
Stikk inn et steketermometer og stek ved 160 oC i 40-50 min , til steketermometeret viser 70-72 oC.
Øs litt av kraften som dannes i formen over kalkunen under steking.
Del epler i store båter og la steke sammen med kalkunen de siste 15-20 min.

La kalkunfileten hvile 15-20 min før den skjæres opp.

Saus med smak av epler og rosiner:

Smelt smør og sukker i en kasserolle.
Tilsett kraft og eplejuice og kok uten lokk i 6-8 min.
Tilsett rosiner og fløte og kok videre et par minutter.
Jevn med maisennamel rørt ut i litt kaldt vann.
Smak til med salt, pepper og calvados eller portvin

Waldorfsalat:

Skjær epler, ananas og stilkselleri i terninger.
Del druene i to og ta ut steinene.
Grovhakk valnøttene, hold av noen hele til pynt.

Stivpisk kremfløten, bland inn majones og smak til med sitronsaft og sukker.
Bland alt lett sammen.
Pynt med druer og valnøtter.

Mer innhold fra TV 2