Kalkunfilet

Med bakte epler og Waldorfsalat

1 kalkunfilet - fersk , beregn ca 180 g uten ben pr person.
Mykt smør tilsatt salt og pepper ev urtekrydder, for eksempel salvie.
4-5 røde epler.

Legg kalkunfileten på kjøkkenbenken til temperering ca 1 time før steking.
Surr den ev med bomullstråd for å få en jevn fasong.

Smør fileten med smør tilsatt salt, pepper og ev salvie.
Legg i et ildfast fat.
Stikk inn et steketermometer og stek ved 160 oC i 40-50 min , til steketermometeret viser 70-72 oC.
Øs litt av kraften som dannes i formen over kalkunen under steking.
Del epler i store båter og la steke sammen med kalkunen de siste 15-20 min.

La kalkunfileten hvile 15-20 min før den skjæres opp.

Saus med smak av epler og rosiner:

Smelt smør og sukker i en kasserolle.
Tilsett kraft og eplejuice og kok uten lokk i 6-8 min.
Tilsett rosiner og fløte og kok videre et par minutter.
Jevn med maisennamel rørt ut i litt kaldt vann.
Smak til med salt, pepper og calvados eller portvin

Waldorfsalat:

Skjær epler, ananas og stilkselleri i terninger.
Del druene i to og ta ut steinene.
Grovhakk valnøttene, hold av noen hele til pynt.

Stivpisk kremfløten, bland inn majones og smak til med sitronsaft og sukker.
Bland alt lett sammen.
Pynt med druer og valnøtter.