Frykter blodig gjengkrig

En gruppe utenlandske tamiler har rekruttert ungdommer i Oslo til en ny gjeng. Nå er det fare for flere sammenstøt.

Kilder sier til Nettavisen at flere sammenstøt i det tamilske ungdomsmiljøet i Oslo trolig er bakgrunnen for det blodige oppgjøret på Kalbakken søndag kveld.

Tre personer ble skadd da en rekke personer barket sammen med slagvåpen, sverd og skytevåpen. To ble skutt, en av dem ble også hogget i armen med et sverd. En tilfeldig forbipasserende ble påkjørt av en fluktbil.

- Betent konflikt
Flere kilder mener nå at slagsmålet på Norges Hindu Kultur Senter på Ammerud lørdag likevel ikke er årsaken til det blodige oppgjøret søndag. I stedet pekes det på at det over lengre tid har vært en voldelig tildragning i det tamilske ungdomsmiljøet.

Det skal nå være fare for flere sammenstøt i miljøet.

- Konflikten er blitt veldig betent, sier en kilde.

Bråket i det tamilske miljøet skal ha startet for to måneder siden med et slagsmål på en skole i Lørenskog. Kort tid senere skal de samme personene ha vært involvert i et slagsmål på en parkeringsplass på Stovner. Disse sakene skal ifølge kilder være kjent for politiet.

samuraisver samurai sverd kalbakken (Foto: Lise Åserud)
samuraisver samurai sverd kalbakken (Foto: Lise Åserud)

Rekrutterer ungdommer
- Politiet burde fulgt opp dette miljøet tidligere. Det er et nytt og voldelig miljø, sier leder for Norsk Tamilsk Forening, Balasingham Yogarajah, som også sitter i Oslo bystyre for Ap, til Nettavisen.

Dette voldelige ungdomsmiljøet skal de siste månedene ha drevet aggressiv rekruttering av ungdommer for å danne en ny gjeng.

- Det har kommet flere utenlandske tamiler, særlig fra Tyskland og Frankrike, som har rekruttert tamilske ungdommer her i Oslo. De er her for å danne en kriminell gjeng, sier en velinformert kilde til Nettavisen.

- Lukket miljø
Balasingham Yogarajah i Norsk Tamilsk Forening bekrefter at det har vært en voldelig utvikling i deler av det tamilske ungdomsmiljøet.

- Vi har merket at det har kommet en del bråkmakere som forsøker å danne en gjeng i Oslo. Jeg vet ikke hva slags kriminalitet de driver med, men det er mye drikking og voldsbruk i dette miljøet, sier Yogarajah.

Han mener gruppen allerede har fått rotfeste i Oslo.

- Det er et lite, men veldig lukket miljø. De truer personer som går til politiet, derfor der det vanskelig å få ungdom til å stå frem med det de vet, sier Yogarajah

.

Slåsskamp ved tempel
- Vi håper det ikke blir nye konfrontasjoner. Men etterforskningen vil vise hvor betent konfliktene i dette miljøet er, sier politioverbetjent Finn Abrahamsen.

Senest lørdag, dagen før dramaet på Kalbakken, var det slåsskamp ved det tamilske tempelet på Ammerud. Styremedlem Kanagaratnam Pulendran forteller at to gutter begynte å slåss, og at politiet ble tilkalt.

- Politiet kom og snakket med dem. Vi trodde da at konflikten var over. Etterpå har vi fått høre at det har vært en konflikt også tidligere, sier Pulendran.

Han sier at de tamilske ungdommene som kommer fra Europa har venner i Norge, og at miljøet nå ønsker å finne ut hvem disse vennene er. Etter det Nettavisen kjenner til, skal disse «vennene» være ungdommer som er blitt rekruttert til det kriminelle gjengnettverket.

Mangler oversikt
Flere medier omtaler denne gjengen som «Jaffnaboys». Imidlertid sier Nettavisens kilder at «Jaffnaboys» betyr «gutter fra byen Jaffa».

- Det er ikke noe gjengnavn, bare en angivelse av hvilket sted de kommer fra. De fleste tamilene i Norge kommer fra den byen. Gjengen går imidlertid under kallenavnet «Jaffna Bad Boys», sier Balasingham Yogarajah i Norsk Tamilsk Forening.

Politiet innrømmer at de foreløpig ikke har klart å danne seg oversikt over bakgrunnen for det voldelige oppgjøret lørdag.

- Foreløpig spriker forklaringene i alle retninger. Vi forsøker å finne ut av hva som skjedde, sier politioverbetjent Finn Abrahamsen.

Politiet kjent med konflikter
Han sier politiet er kjent med de to oppgjørene i Lørenskog og på Stovner, men ønsker ikke å spekulere i om disse er bakgrunn for dramaet på Kalbakken.

- Vi er kjent med konfrontasjonene som har skjedd i det aktuelle miljøet. Det som er viktig for oss, er at personer i disse miljøene nå tar kontakt med politiet slik at vi får oversikt, sier Abrahamsen.

- Er dere kjent med at det skal ha vært gjengdannelser i det tamilske ungdomsmiljøet?

- Det er ikke kjent for denne avdelingen, da det er de lokale politistasjonene som i all hovedsak sitter på slik kunnskap. Men dette er noe vi vil ta rede på i løpet av dagen.

Uoversiktlig
Det er ikke klart om det kun var en av gruppene som bar våpen under sammenstøtet søndag kveld.

- Vi kan ikke utelukke at begge sider bar våpen, men dette er heller ikke brakt på det rene. Vi har ikke totalbildet ennå, sier Abrahamsen.

Politiet har en rekke kjøretøy i kikkerten. Politiet har mandag morgen ikke full oversikt over hvor mange gjerningspersoner som var involvert i det blodige dramaet søndag kveld. Ingen har foreløpig status som mistenkt eller siktet i saken.

Situasjonen for den hardest skadde, en norsk-tamilsk mann i 20-åra, oppgis å være ustabil og livstruende.