Høyre stuper

Fem uker før valget får Høyre sin laveste oppslutning i år på kommunevalgbarometeret til TV 2.

Partiet går tilbake hele 3,4 prosentpoeng fra begynnelsen av juli og ender på 14,9 prosent.

Se hele innslaget på TV 2 Sumo.

- For dårlig
Høyre-leder Erna Solberg innrømmer at partiet har fått alt annet enn en drømmestart på valgkampen.

- Det er for dårlig. Det tror jeg vi skal klare å snu, sier Høyrelederen som i dag drev valgkamp på Sunnmøre.

- Men kan du fortsette som Høyre-leder hvis dere ikke klarer det?

- Jeg har tenkt å bruke seks uker på vinne dette kommunevalget, og ikke tenkt å bruke seks uker på det spørsmålet, sier Solberg til TV 2-nyhetene.

Taper i Oslo
Bakgrunnstallene viser at Høyre har færre unge sympatisører nå enn ved starten på sommeren. I hovedstadsområdet har også støtten til partiet krympet i løpet av sommeren.

- Jeg har egentlig ingen god forklaring, det kan være at andre har vært flinkere til å markere ting, sier Erna Solberg.

Sommerstille
For de fleste Stortingspartiene er det bare mindre endringer fra juli. Arbeiderpartiet får 28,7 prosent (- 0,1), Fremskrittspartiet 21,7 (- 0,1), Sosialistisk Venstreparti 9,9 (+ 0,4), Kristelig Folkeparti 5,9 (+ 0,3), Senterpartiet 5,6 (samme oppslutning som i juli) og Venstre får 5,2 prosent (- 0,8).

RV og andre
Det er RV som etter valget skifter navn til Rødt og andre partier og lister som går mest frem på målingen. RV får støtte fra 3,6 prosent (+ 0,7) og andre partier og lister får 4,5 prosent (+2,4). Blant andre partier begynner nå de lokale by- og bygdelistene å samle støtte. I tillegg er det en del spurte som svarer at de vil stemme på Pensjonistpartiet.

Mange usikre
Det er knappe fem uker igjen til høstens kommunevalg, men valgkamp og politikk virker fremdeles fjernt for mange. På dagens kommunevalgbarometer svarer en av tre spurte at de ikke har bestemt seg for hvilket parti de skal stemme på.

- Jeg må vente til sommeren er over og sette meg inn i de lokale sakene, sier Tone Haugerud fra Mysen.

Oline Kleppe skal for første gang stemme i Oslo ved høstens kommunevalg.

- Jeg har ikke tenkt så mye over politikken i Oslo-området, men må vel gjøre det nå, sier hun som tror hun kommer til å stemme på det samme partiet som i hjemkommunen.

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 ved personlige telefonintervjuer av 979 personer i tidsrommet 30. juli – 5. august. Barometeret har en feilmargin på +/- 2,8 prosent, størst for de største partiene.