Fiskesuppe med karri
Fiskesuppe direkte fra brygga i Tromsø
Skjær fiskefileten i mindre biter. Kok blåskjell, se tips.
Rens og skjær grønnsakene i tynne staver.
Finhakk sjalottløk og surr myk i smør tilsatt karri. Tilsett fiskekraft, kok opp.
Rør sammen mykt smør og hvetemel og pisk inn i den varme kraften, la trekke 4-5 min.
Tilsett rømme/ fløte, kok opp og legg i grønnsakene og la dem trekke 2-3 min. Tilsett fisken og la trekke i 2-3 min før servering.
Smak til med salt, pepper , sitronsaft og evt litt sukker.
Om ønskelig tilsett kokte blåskjell og rensede reker .
Dryss over rikelig med dill før servering.
Tips:
Best resultat får du om du koker kraft på fiskeavskjær og bruker denne kraften som basis.
Fiskekraft:
Skyll godt av ca 1 kg fiskeavskjær fra hvit fisk, legg i en kasserolle med løk, gulrot, sellerirot og evt litt purre i grove biter. Tilsett vann til det dekker alt i gryten. Kok opp, skum godt, tilsett litt salt, laurbærblad, 4-5 pepperkorn og noen persillestilker. La kraften koke uten lokk i ca 20 min.
Sil kraften gjennom et klede /fin sikt og kok den til den får en fyldig smak (kok uten lokk).
Blåskjell:
Bruk kun blåskjell som er lukket og hele.
Surr finhakket løk og evt litt finhakket fennikel i litt olje, tilsett 1 dl hvitvin eller vann, legg i blåskjell. Legg på lokk og la det dampe til skjellene har åpnet seg, 3-5 min. Kraften brukes i suppen.
Se del 2 her