Brød stekt i bakerovn

Oppskrift hentet fra boken ”Sprossa bakerovnen ” av Else Rønnevig, www.sprossa.no

Oppskrift på surdeig , litt tidkrevende, fint for de som ikke tåler gjær, surdeig gir også et saftig og holdbart brød.

TIPS: Vil du bake enklere, søk i oppskriftene. Prøv God Morgen Norges grovbrød med mye fiber eller grovbrød i langpanne slik mor gjorde det. Det er kun få som har tilgang på bakerovn, brødene kan utmerket stekes i form i "vanlig" stekeovn

Surdeig:

( baking uten gjær)

Prosessen tar litt tid, men vel verdt å vente på.

Dag 1:

5 dl vann

500 g sammalt fin rug

Varm vannet til 30 oc, bland det med melet.
Dekk bakebollen med plast og la den stå i romtemperatur til neste dag.

Dag 2 :

5 dl vann

500 g sammalt rug fin

150 g deig fra dag 1 ( se tips)

Varm vannet til 30 oC, bland det med rugen og deig fra dag 1.
Dekk med plast og la stå i romtemperatur til neste dag.

Dag 3 :

Nå skal du se at deigen har begynt å gjære.
Hvis deigen ikke har begynt å heve, har noe gått galt og du må begynne om igjen fra dag 1.

Hever deigen, fortsett slik:

5 dl vann

500 g sammalt rug fin

100 g deig fra dag 2 ( se tips)

1 ss havsalat

Bruk kaldt vann og bland sammen.
Dekk bollen med plast og la stå i romtemperatur til neste dag.

Dag 4 :

5 dl vann

500 g sammalt rug fin

1 ss havsalt

100 g deig fra dag 3

Bruk kaldt vann og bland alt sammen.
Dekk bakebollen med plast og sett deigen på det ”varmeste ” stedet i kjøleskapet ( bunnen?) til neste dag .

NÅ HAR DU EN SURDEIG !!

Dag 5 - BAKEDAG :

Fint surdeigbrød:

3 brød

5 1/2 dl lunkent vann

1 kg hvetemel

1 ss havsalat

500 g surdeig

Vann til pensling

Mel til pynt

Bland sammen alle ingrediensene, men hold igjen 1 dl vann til senere.

Elt godt for hånd eller i kjøkkenmaskin.

Star med lav hastighet og øk etter hvert som. Når deigen er nesten ferdig eltet tilsett vannet i små mengder. Deigen er eltet nok når den er smidig og har en blank overflate.

Dekk bakebollen med plast og sett til heving på kjøkkenbenken i ca 2 timer.

Hevetiden vil variere noe avhengig av kvaliteten på surdeigen og temperatur i rommet.

Ta deigen ut på et melet bakebord.
Del i 3 like store emner, elt og form til boller.
La heve under klede i ca 30 min.

Form til avlange brød, hev under klede til dobbel størrelse.

Pensle med vann, dryss litt mel på toppen, snitt med en skarp kniv.

Stek i bakerovn eller i varm stekeovn 220 oc i 40 – 45 min. Avkjøl på rist.

TIPS:

Restene av ”for”deigen spares til neste gang.
Oppbevar i kjøleskapet eller legg i fryseren.

Se videre her:

433724



Og her:

433725