the history... 140
the history... 140

A History of Violence

Fascinerende og skremmende på en og samme tid

I «A History of Violence» treffer vi familiefaren Tom Stall. Stalls lille kafé er et samlingspunkt i byen og han lever et trygt og greit familieliv. Men det hele forandrer seg drastisk den dagen kafeeieren avverger et brutalt ran.

I kjølvannet av heltedåder kommer media, og i Tom Stalls tilfelle også et par gangstere som hevder han er en helt annen enn han sier han er.

Mange har gledet seg til denne filmen rett og slett fordi det er Aragorn fra «Ringenes Herre», nemlig Viggo Mortensen som spiller hovedrollen. Men dette er noe ganske annet enn den sverdsvingende Mortensen vi er vant til.

«A History of Violence» er voldsmesteren David Cronenberg på sitt aller beste. Som vanlig er han en mester i å la publikum føle seg kraftig fascinert og provosert på en og samme tid. Cronenberg får god hjelp av Viggo Mortensen til å skape en historie som er pirrende og avskyelig, og som stiller grunnleggende spørsmål rundt voldens vesen. ”A History of Violence” er grufull, gørrete og grom. Garantert en film du vil snakke om i ettertid.

Terningkast 6

Av Thomas Leikvoll, Filmstriper