Thomas Leikvoll (Foto: Håvard Solem)
Thomas Leikvoll (Foto: Håvard Solem)

Da mureren stjal terningen

Å være anmelder er en forholdsvis ny opplevelse for meg. Nå er det ikke jeg som anmelder flest filmer i Filmstriper. Til det har jeg mer erfarne og dyktige Vibeke Johnsen i Nettavisen. Men hun rekker ikke alt så noen må jeg ta selv.

Jeg må innrømme jeg synes det å kaste terninger er et stort ansvar. Jeg overdriver sikkert min egen betydning betraktelig, men det ligger noe i meg som sier at det jeg skriver vil ha en viss effekt på besøkstallene, derav inntjeningen, derav driftsresultatet, derav overskuddet, derav lønningene, derav arbeidsplassene til alle dem som har jobbet med eller i tilknytning til filmen. Og jeg vil jo ikke ha ansvaret for å gjøre folk arbeidsledige! Dessuten er det viktig å nullstille seg. For har ikke du også opplevd å ha sett en film en gang og syntes den var elendig, eller totalt umorsom, for siden å oppdage at den var hysterisk morsom/god? Det er litt avhengig av humør, ikke sant? Men humøret skal jo ikke være avgjørende for min anmeldelse. Jeg kan jo ikke la en treg mage, høye regninger eller andre utenforliggende faktorer påvirke mitt terningkast.

På torsdag var jeg og så pressevisningen til den Wallace and Gromit filmen på Filmteateret her i Oslo. (Det kommer en fyldig dekning av den i Filmstriper).

Allerede før teppet gikk opp hørte vi en summelyd fra veggen bak lerretet. På pressevisninger er det ikke akkurat jovial og pratsom stemning blant oss anmeldere, men summingen utløste korte replikkvekslinger og hoderystende blikk. Vi gikk imidlertid alle ut fra at dette ville avta før filmen begynte. Det gjorde den ikke. En murer holdt åpenbart på med noe arbeid i bygget vegg i vegg, hvilket han selvsagt ikke gjorde noe galt i - klokken var tross alt 12 på dagen og de fleste mennesker antar ikke at det sitter en full kinosal rett ved dem på slike tidspunkt på døgnet.

Jeg tror at denne murerens iherdige innsats nok kan ha gitt den godeste Nick Park, mannen bak Wallace and Gromit filmene, et slag for baugen. For når en filmopplevelse blir SÅ spolert av lydforstyrrelser er det ikke lett å prøve å holde seg nøytral. Den første kritikeren i vår kinosal reiste seg og gikk før det var gått 20 min. Hvilket terningkast tror dere han gir?

Jeg tviler på at de fleste anmeldere lar seg påvirke av dette, men den totale summen av terningkast vil nok bli noe mindre for Nick Park. Og alt det takket være en murer! I det minste var det ikke jeg som satte arbeidsplasser i fare denne gang.

Thomas Leikvoll
Programleder i "Filmstriper"