KORONA-UTSPILL: Statsminister Erna Solberg og hennes politiske rådgiver Peder Weidemann Egseth snakket ifølge Solberg ikke sammen om Molde-ordførerens korona-utspill før det stod på trykk. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KORONA-UTSPILL: Statsminister Erna Solberg og hennes politiske rådgiver Peder Weidemann Egseth snakket ifølge Solberg ikke sammen om Molde-ordførerens korona-utspill før det stod på trykk. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Solberg nekter for å ha visst noe om Høyre-ordførerens Oslo-angrep

Molde-ordfører Torgeir Dahl fikk hjelp av statsminister Erna Solbergs egen statssekretær til å komme med sin kritikk av Oslos koronahåndtering. Solberg selv sier hun ikke visste om angrepet før hun leste det i avisen.

Mandag kveld ba byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) statsminister Erna Solberg (H) om å komme på banen for å avklare om statssekretær, Peder W. Egseth agerte i tråd med statsministerens kontor da han satte Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) i kontakt med VG.

Johansen spurte seg også om Solberg ville gå ut å beklage.

– Og vil Erna Solberg beklage at Statsministerens kontor har vært så involvert i å forberede dette angrepet og bidratt til å plante det i mediene? sa Johansen til NTB.

Dahl sitt utspill har de siste dagene fått massiv kritikk, og sent mandag kveld sier Solberg følgende til TV 2:

– Jeg kjente ikke til saken før jeg leste den i VG søndag. Som jeg har sagt tidligere i dag så mener jeg utspill som setter by og land opp mot hverandre er unødvendige bidrag i koronadebatten. Derfor mener jeg utspillet fra Moldes ordfører Torgeir Dahl blir et unødvendig sidespor i en tid hvor vi må stå sammen. Dette har jeg vært tydelig på internt – også direkte til min statssekretær, sier Erna Solberg i en skriftlig uttalelse til TV 2 sent mandag kveld.

TV 2 har flere ganger mandag bedt Erna Solberg om et intervju, men hun har ikke hatt anledning til å stille, ifølge statssekretær Rune Alstadsæter.

Var bindeledd mellom VG og ordfører

Til NRK bekreftet statssekretær Peder W. Egseth mandag kveld at han aktivt bidro til å sette Høyres ordfører i Molde, Torgeir Dahl, i kontakt med VG i forkant av angrepet på Oslos håndtering av koronakrisen søndag.

Til avisen uttalte Dahl blant annet:

– Det ser ut til at Oslo aldri får kontroll på smitten. Jeg merker meg at det stadig er et høyt smittetrykk i Oslo, som forplanter seg ut i landet, sa han.

Så sent som mandag morgen fastholdt Dahl kritikken mot Oslos koronahåndtering, før han kort tid etterpå avlyste en intervjuavtale med TV 2.

De to snakket sammen i helgen da Dahl ville komme i kontakt med pressen etter at smitten på nytt hadde økt i hovedstaden.

– Etter vår samtale formidlet jeg dette til VG, som tok kontakt med ham, sier Egseth, som hevder at verken partiledelsen i Høyre eller helseminister Bent Høie visste om saken før VG publiserte den.

NRK har spurt Egseth om hva han visste om budskapet til Dahl, og hva konkret Dahl skulle si til VG, men har foreløpig ikke fått svar.

Johansen: – Ganske grovt

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) reagerer kraftig på at statsministerens egen statssekretær hjalp Molde-ordføreren til å komme med sin kritikk av Oslo i VG.

– Det framstår for meg som at Statsministerens kontor arbeidet aktivt for å få inn angrepet på Oslo, i et forsøk på å svekke tilliten til den politiske ledelsen her i Oslo, hovedstaden i Norge som har vært hardest rammet av den verste krisen siden andre verdenskrig, sa Johansen til NTB.

– Dette er ganske grovt og noe som bidrar til å gjøre koronapandemien til et stygt politisk spill, sa byrådslederen.

Ordfører benektet kontakt

Molde-ordføreren har fått mye oppmerksomhet på grunn av sine utspill søndag der han først kritiserte Oslo for ikke å ha fått kontroll på pandemien, og deretter ba hovedstaden skjevfordele vaksinene sine internt før de ba om hjelp fra resten av landet.

I et intervju søndag spurte NTB ordføreren eksplisitt om han hadde kommunisert med noen i regjeringsapparatet om utspillet før han kom med det. Det benektet han.

– Nei, det har jeg ikke gjort, sa Dahl til NTB.

Dahl sier i en tekstmelding til NTB mandag kveld at han regner med å kunne svare mediene på tirsdag.

Relatert