TILTALT: Kvinnen (30) mener hun ikke kan straffes for deltakelse i en terrororganisasjon. Her er hun i retten med sin forsvarer Nils Christian Nordhus.
TILTALT: Kvinnen (30) mener hun ikke kan straffes for deltakelse i en terrororganisasjon. Her er hun i retten med sin forsvarer Nils Christian Nordhus. Foto: Esther Bjørneboe/NRK

IS-kvinnen gir sin forklaring: – Jeg hadde en radikal tankegang

OSLO TINGRETT (TV 2): Den tiltalte IS-kvinnen hevder at hun ikke skjønte hva hun gikk til, selv om Bastian Vasquez fortalte henne om krigføring og henrettelser på telefonen.

30-åringen er tiltalt for å ha deltatt i IS ved å ta seg av barn og gjøre ulike oppgaver i hjemmet. Hun er ikke anklaget for å ha utført kamphandlinger.

Mandag inntok hun vitneboksen for å gi sin forklaring til retten. Hun forteller at hun var student i 2010, og at hun kom i kontakt med mennesker tilknyttet det islamske nettstedet Islam Net. Da begynte hun å gå med hijab, og utviklet en konservativ holdning.

Kvinnen forteller mandag om en oppvekst preget av mobbing og utenforskap, og at hun i dag angrer på at hun reiste til Syria.

– Jeg hadde en radikal tankegang

Etter at hun kom inn i miljøet rundt Islam net kom hun i kontakt med Bastian Vasquez, som siden skulle bli hennes ektefelle.

FENGSLET: Kvinnen satt i Bredtveit fengsel frem til hun ble løslatt.
FENGSLET: Kvinnen satt i Bredtveit fengsel frem til hun ble løslatt. Foto: Mohammed Alayoubi/nrk

I denne perioden ble hun stadig mer konservativ, og kom etter hvert i kontakt med personer i det islamistiske miljøet i Profetens Ummah. Organisasjonen er kjent for at de var for voldelig jihad - eller hellig krig.

– Jeg lærte at man var i en indre krig med seg selv. På den tiden hadde jeg en ganske radikal tankegang. Jeg var ganske positiv til det på den tiden, sier hun.

Kvinnen er norsk-pakistaner, og kom til Norge med sin familie i 1995. Hennes familie er liberale, ifølge henne selv. De reagerte da hun begynte å gå med hijab, og likte ikke de konservative og etter hvert radikale holdningene hun utviklet mellom 2010 og 2013.

FREMMEDKRIGER: Bastian Vasquez (til høyre) kjempet for IS og Nusrafronten før han døde mens han lagde bomber i 2015.
FREMMEDKRIGER: Bastian Vasquez (til høyre) kjempet for IS og Nusrafronten før han døde mens han lagde bomber i 2015. Foto: Politiet

Likevel fant hun de ekstreme verdiene i det islamistiske miljøet forlokkende.

Kvinnen forklarer seg med skjelvende stemme og tar seg ofte pauser. Hun ønsket først å gi en fri forklaring. Dette ble derimot vanskelig for henne, og hun får spørsmål fra dommer og aktor i saken.

Selv om hun nå erkjenner at hun var radikalisert, hevder hun at hun nå tar avstand fra radikal islam og IS.

Hun forteller om sitt forhold til den nå kjente fremmedkrigeren Vasquez. De to flørtet mye før han reiste i 2012. Hennes familie likte ikke Vasquez, og ville heller at kvinnen skulle gifte seg med en fetter i pakistan.

Dette gjorde at kvinnen fikk mer lyst til å gifte seg med Vasquez.

I denne perioden fortalte Vasquez om krigføring, og hvordan de skulle plante bomber og utføre terror i Syria.

– Jeg var så forelsket at jeg ikke reagerte. Hans tankemåte var min tankemåte, sier kvinnen.

Etter sommeren reiste han til Syria. Hun reiste kort tid etter.

Da hun ankom var han tungt involvert i kamphandlinger med terrororganisasjonen Nusrafronten.

– Hva tenkte du om å reise til et slikt sted?, vil dommer Ingemar Nesto Nilsen vite.

– Jeg ville bare være med ham. Passe på ham.

– Tenkte du at det kunne være straffbart?

– Jeg husker ikke.

– På den tiden var jeg radikal. Jeg tenkte ikke klart. Jeg tenkte ikke at det jeg gir meg ut på er farlig, forklarer hun.

TINGRETTSDOMMER: Ingemar Nestor Nilsen under straffesaken mot kvinnen.
TINGRETTSDOMMER: Ingemar Nestor Nilsen under straffesaken mot kvinnen. Foto: Ole Berg-rusten

Uttrykket ekstreme holdninger i telefonsamtaler

Det blir et avgjørende poeng å finne ut hvor bevisst kvinnen var på hva hun gikk til. Påtalemyndigheten vil legge frem opptak av telefonsamtaler blant annet mellom kvinnen og Vasquez.

De skal vise at hun visste hva kjæresten drev med før hun selv reiste til Syria. Under utspørringen mandag vil aktor Geir Evanger snakke om samtaler som skjedde sommeren 2012, da Vasquez hadde slått seg til Nusrafronten.

I samtalene har Vasquez fortalt om krigshandlinger, og blant annet at de skar hodet av en general.

– Jeg tok det useriøst. Jeg lo av det. Jeg viste ingen følelser, hevder hun.

Trodde du på de han sa?, spør aktor Evanger.

– Jeg antar det.

– Synes du det var riktig?

– Nei, det er ikke riktig å drepe uskyldige folk.

– Skjønte du at han var med på det, og skar hodet av en general, og sånne ting?

– Jeg antar nok at jeg ikke trodde at dette var oppspinn. Jeg nektet ikke, jeg spurte ikke hvorfor han gjorde det. Jeg sa til og med at jeg gjerne skulle gjort det selv, sier kvinne.

AKTOR: Statsadvokat Geir Evanger leder påtalemyndigheten i rettssaken.
AKTOR: Statsadvokat Geir Evanger leder påtalemyndigheten i rettssaken. Foto: Ole Berg-rusten

– Skjønte ikke hva jeg gikk til

I 2013 var det allerede borgerkrig i Syria. Likevel hadde ikke verden sett det fullstendige bildet av grusomhetene IS utførte gjennom sine terrorhandlinger.

Kvinnen mener hun ikke skjønte hva hun involverte seg i da hun reiste for å gifte seg med fremmedkrigeren Vasquez.

– På den tiden var det ikke så mye om hva som skjedde i media. Da jeg kom ned ble jeg møtt av noe annet enn det jeg forventet, sier hun.

Hun sier hun utelukkende reiste til Syria fordi hun var hodestups forelsket i Vasquez. Hun hadde også med seg et sted mellom 30 og 40.000 kroner som hun tok ut i kontanter i Norge, Sverige og Tyrkia.

Likevel hevder hun at hun ikke planla et langt opphold i Syria.

I FLYKTNINGELEIR: Kvinnen (30) her i al-Hol-leiren etter at hun forlot IS-kontrollerte områder. Hun har nå kastet Niqaben.
I FLYKTNINGELEIR: Kvinnen (30) her i al-Hol-leiren etter at hun forlot IS-kontrollerte områder. Hun har nå kastet Niqaben. Foto: Øyvind Brattegård, TV 2

Barn med to IS-menn

I 2013 reiste hun til Syria for å gifte seg med fremmedkrigeren Vasquez, som på det tidspunktet kjempet for terrororganisasjonen Nusrafronten.

Kort tid etter at kvinnen ankom Syria, giftet de to seg, og Vasquez ble IS-kriger. I en periode på seks år oppholdt hun seg i IS-kontrollerte områder. Vasquez døde i en arbeidsulykke da han utviklet bomber i 2015, og kvinnen giftet seg på nytt to ganger.

Hun har to barn med menn tilknyttet IS. Begge barna oppholder seg nå i Norge.

Fakta i saken er ikke bestridt, og kvinnen erkjenne å ha reist til Syria av egen fri vilje, og at hun har vært gift med tre menn tilknyttet terrororganisasjonen.

Hun erkjenner likevel ikke straffskyld. Hun mener hun ikke kan straffes for å være gift med terrorister, og for å oppdra deres barn. I tillegg mener hun at hun ble holdt i Syria mot sin vilje.

Relatert