GODKJENT: FDA har godkjent koronavaksinen til legemiddelgiganten Johnson & Johnson.
GODKJENT: FDA har godkjent koronavaksinen til legemiddelgiganten Johnson & Johnson. Foto: Johnson & Johnson via AP

Johnson & Johnson-vaksinen godkjent i USA

Det amerikanske mat- og legemiddeltilsynet FDA har godkjent koronavaksinen til legemiddelgiganten Johnson & Johnson.

Det er den tredje vaksinen som får nødgodkjenning i USA etter at Pfizers og Modernas vaksine ble godkjent for bruk i desember.

– Godkjenningen av denne vaksinen øker tilgjengeligheten av vaksiner, som er den beste medisinske forebyggingsmetoden for covid-19 for å hjelpe oss i kampen mot denne pandemien, som har krevd over en halv million menneskeliv i USA, skriver FDA i en uttalelse.

Fredag ga FDAs rådgivere gir Johnson & Johnson-vaksinen grønt lys, og fem millioner doser kan være klar så tidlig som mandag. Johnson & Johnson har kunngjort at selskapet vil levere 20 millioner doser til USA innen slutten av mars.

– Dataene viser at vaksinens kjente og potensielle fordeler oppveier den kjente og potensielle risikoen, skriver FDA om vaksinen som skal gis til personer over 18 år.

Gir effektiv beskyttelse

Vaksinen utvikles av Janssen Vaccines, som er et datterselskap av legemiddelgiganten Johnson & Johnson. Det er en såkalt vektorvaksine (ikke reproduserende). Det betyr at den ikke inneholder covid-19-virus, men en annen type virus der man har satt inn deler av arvestoffet fra covid-19.

Viruset kan ikke formere seg i kroppen. Viruset kommer seg inn i cellene i kroppen og får dem til å produsere spikeproteinet til covid-19-viruset. Kroppen oppfatter proteinet som fremmed og lager antistoffer som også fungerer mot koronaviruset.

Det trengs kun én dose av vaksinen og den gir effektiv beskyttelse mot korona, påpeker FDA. Den gir om lag 67 prosent beskyttelse mot moderat og alvorlig koronavirussykdom i 14 dager etter vaksinasjonen.

I tillegg kan vaksinen oppbevares i kjøleskapstemperatur i opp til tre måneder. Det gjør det enklere å distribuere den.

Den mest vanlige bivirkningen av vaksinen er smerte ved stikkstedet og svimmelhet som kan vare i en til to dager, skriver FDA.

Fornøyd Biden

USAs president Joe Biden er glad for å høre at nok en vaksine mot covid-19 er godkjent, men han advarer om at kampen mot pandemien fortsatt ikke er vunnet.

– Dette er spennende nyheter for amerikanere og en oppmuntrende utvikling i arbeidet med å få slutt på denne krisen, sier Biden i en uttalelse.

– Men vi kan ikke senke guarden eller gå ut fra at seier er uunngåelig, advarer han.

Venter på godkjenning i EU

Johnson & Johnson søkte om godkjenning for sin vaksine i Europa den 16. februar, og det er ventet at EUs legemiddeltilsyn EMA tar en avgjørelse i mars.

EU har en avtale om å kjøpe 200 millioner doser av denne vaksinen, med en opsjon på ytterligere 200 millioner. Dosene fordeles etter befolkning og Norge vi få rundt 1.2 prosent, skriver VG.

Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström har tidligere sagt til avisen at Norge kan få rundt 700.000 Johnson & Johnson-doser i andre kvartal – altså fra april – hvis vaksinen godkjennes.