Asiatisk inspirert buffet for store og små

Lag et lekkert bord med masse gode smaker. Velg laks eller kylling og fyll på med det tilbehøret du liker best.

Vakuumert laks skjæres i tynne skiver og servers rå. Velger du kylling, skjær i stimler, stek og krydre med asiatiske krydder. Velg det du har tilgang på og det du og dine liker.

Sett fram som en buffet, slik at hver og en kan lage sin variant i en liten bolle/tallerken, eller fylles i pitabrød eller tortillalefser, da sløyfes risen.

Gjør ferdig alt tilbehøret før eventuelt kylling i strimler stekes og rå laks skjæres opp i tynne skiver. Laksen kan også steks lett hvis man ikke ønsker rå laks. Beregn 100-150 g fisk eller kylling pr person.

Syltet rødløk

Skjær rødløk i tynne skiver. Kok opp 1 dl eddik, 1 dl vann og 2 dl sukker og hell over løken. Dette kan gjøres god tid i forveien. Holder seg i kjøleskapet i 3-4 uker.

Sushiris

Kok sushi ris etter anvisning på pakken, men uten riseddik og sukker. Eller bruk risnudler.

Tilbehør

Velg en blanding av det du liker og det du har tilgjengelig (fantasi beste oppskrift).

  • Syltet rødløk (se oppskrift) eller sprøstekt løk eller finhakket vårløk
  • Strimlet salat
  • Mango i terninger, eventuelt blandet med mango chutney og smakt til med litt saft fra lime eller sitron
  • Avocado i strimler/terninger blandet med saft fra lime/sitron og sweet chili eller most som til guacamole
  • Slangeagurk i strimler
  • -Sesamfrø til dryss (lettstekte i panne)

Soyamariande til 4 personer

  • 2 dl soyasaus
  • ½ dl riseddik ( ev hvitvinseddik)
  • ⅕-½ ts sesamolje (NB! Mye smak)
  • 1–2 fedd finhakket hvitløk
  • 1-2 ts finhakket frisk ingefær
  • 1–2 ts finhakket chili
  • Saft og finrevet skall av ½ stor sitron

Rør sammen marinaden og smak til den styrke du liker. Vend fisk/skalldyr i biter i marinaden.