GRADVIS GJENÅPNING: Danmark har startet en forsiktig gjenåpning av samfunnet.
GRADVIS GJENÅPNING: Danmark har startet en forsiktig gjenåpning av samfunnet. Foto: Ida Marie Odgaard

Starter gjenåpningen av Danmark 1. mars

Det har vært full politisk krig rundt planene om gjenåpning av Danmark. Onsdag presenterte regjeringen sin plan, men opposisjonen er ikke fornøyd.

Regjeringen og støttepartiene i Danmark er enige om å starte en gradvis gjenåpning av landet. De nåværende tiltakene utløper denne uka, og lettelsene vil derfor skje fra 1. mars.

– Vi har nå fått enighet med et flertall i Folketinget om en gjenåpning. Dette betyr at vi kan åpne store deler av detaljhandelen, og utendørs kultur- og idrettsliv, sier justisminister Nick Hækkerup.

Butikker på over 5000 kvadratmeter kan åpnes, og noen mindre butikker kan åpnes etter avtale.

Alle videregående skoler og høgskoler kan åpne i midten av mars, dersom smitten fortsatt er lav.

– Beregningene er usikre. Derfor har vi avtalt at dersom det viser seg at smitten ikke stiger like raskt som ekspertene frykter kan vi gjenåpne mer, sier sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

KRITISK: Opposisjonspartiet Venstre er kritisk til regjeringens plan.
KRITISK: Opposisjonspartiet Venstre er kritisk til regjeringens plan. Foto: Henning Bagger/ritzau

– Folk kommer til å dø

Regjeringens gjenåpningplan har blitt sterkt kritisert av opposisjonen. De mener regjeringen er for forsiktig.

– Folk kommer til at dø av disse restriksjonene, sier Jakob Ellemann-Jensen, leder for Venstre, til danske TV 2.

Han mener nedstengingen har såpass store menneskelige omkostninger at samfunnet bør åpnes opp mer enn det regjeringen foreslår.

– Barn og unge mistrives. Virksomheter og små selvstendige firmaer er på randen av konkurs. La oss ha en mer fleksibel gjenåpning og vise danskene mer tillit, skriver Ellemann-Jensen på Twitter etter regjeringens pressekonferanse.

Forlot forhandlingene

Det ble kaos og uenighet da partiene tirsdag diskuterte gjenåpningen i Folketinget.

– Vi presenterte våre synspunkter, alle partiene gjorde det. Da sa justisministeren at de som er uenige med regjeringen kan forlate forhandlingene. Det er ikke en forhandling, det er et diktat, sier Ellemann-Jensen.

En samlet opposisjon forlot derfor forhandlingene.

FOLKETINGET: Tirsdag var det heftige diskusjoner i Folketinget,
FOLKETINGET: Tirsdag var det heftige diskusjoner i Folketinget, Foto: Liselotte Sabroe

– Så langt vi kan tillate oss

Regjeringspartiene er uenig med opposisjonens kritikk. De har valgt å høre på ekspertenes vurdering av hvilke tiltak som kan lettes på uten å risikere en ny smittebølge.

– Vi har i praksis gått så langt som ekspertene vurderer at vi kan tillate oss, sier justisminister Nick Hækkerup.

Det er forventet at den delvise gjenåpningen av Danmark kan bidra med mer enn to milliarder kroner i måneden for dansk økonomi. Det skriver finansminister Nicolai Wammen (S) i en pressemelding.

Støttepartiet Enhedslisten skulle gjerne ha åpnet mer opp, men forstår at det er nødvendig å holde igjen.

– Vi ville gjerne åpne mer, men blir nødt til å ta hensyn til at smitten ikke blusser voldsomt opp og risikoen for at helsevesenet blir overbelastet, tvitrer partiets talsperson Mai Villadsen.

Færre kreftdiagnoser

Opposisjonen mener de strenge koronatiltakene kan få store konsekvenser.

– Det siste året har vi sett at færre dansker har fått kreftdiagnoser. Det er ikke fordi færre får kreft. Det er fordi færre blir undersøkt, sier Ellemann-Jensen.

Han mener det er politikerne som bør ha ansvar for en eventuell gjenåpning, ikke ekspertene.

– Vi må selvfølgelig ta hensyn til korona. Det har hele samfunnet gjort i nesten et år. Men vi er et annet sted i dag enn for et år siden. Mange har blitt vaksinert, inkludert eldre på sykehjem og de i risikogruppene, sier Ellemann-Jensen.

I Danmark er det påvist totalt 208.556 smittetilfeller. 2.343 personer har dødd under pandemien i landet, opplyser Statens Serum Institut. 247 covid-19-pasienter er nå innlagt på danske sykehus. 48 av dem ligger på intensivavdeling, 29 med respirator.

Relatert