ATLANTERHAVET: Jasmine Harrison fra Storbritannia var storfornøyd da hun kom i land.
ATLANTERHAVET: Jasmine Harrison fra Storbritannia var storfornøyd da hun kom i land. Foto: Penny Bird / Atlantic Campaigns

Jasmine er ikke som andre 21-åringer – slo ellevill rekord

Kunne du tenkt deg å krysse Atlanteren alene i en liten robåt? Det syntes Jasmine Harrison (21) hørtes forlokkende ut, og attpåtil kunne verdensrekorden slås. En rekord som opprinnelig var norsk.

I midten av januar var Jasmine Harrison, en svømmeinstruktør og bartender fra North Yorkshire i Storbritannia, halvveis på reisen. Alene på åpent hav, midt i Atlanterhavet. I 50 dager hadde hun rodd nesten 260 mil over steile bølger og med slående sjøvind.

En utrolig verdensrekord var på skuddhold. En rekord som har stått i ti år. Harrison tok årene fatt og holdt tempoet oppe. Hun la likesågodt 10 mil bak seg om dagen i 20 dager til.

Ble med ved en tilfeldighet

21-åringen er født og oppvokst Nord-Øst i England, og hun hadde tatt sikte på å knuse rekorden for raskeste kvinne til å krysse et verdenshav i robåt alene. Fra før av ble rekorden holdt av amerikaneren Katie Spotz, som tok rekorden i 2010.

Årlig legger flere roere ut på den strabasiøse ferden som går tvers over verdens nest største hav, fra Kanariøyene og over til de karibiske øyene Antigua og Barbuda. Konkurransen heter Talisker Whisky Atlantic Challenge, og går hver vinter.

Harrison var tilfeldigvis på Antigua i 2018, der hun jobbet med å gi barna på øya svømmetrening i regi av en veldedig organisasjon.

Så kom hun i prat med en konkurranse-deltaker og falt pladask for konseptet.

– Da jeg hørte om konkurransen ble jeg utrolig fasinert, sier Harrison til The New York Times.

STRABASIØS FERD: Slik så den 250 kilo tunge robåten til Jasmine Harrison ut.
STRABASIØS FERD: Slik så den 250 kilo tunge robåten til Jasmine Harrison ut. Foto: Penny Bird / Atlantic Campaigns

Beinhard prøvelse

Det er ikke for hvem som helst å legge ut på en slik ferd. Harrison forteller avisen om at hun hadde flere skumle nestenulykker på reisen.

En grytidlig morgen bråvåknet hun av at et enormt boreskip passerte bare meter unna.

I løpet av turen veltet den 250 kilo tunge robåten to ganger. Harrison pådro seg også en skade i albuen som følger av den andre båtvelten.

Hun forteller at hun savnet familien sin, hundene og kaldt vann på turen. Harrison mistet også musikkhøttaleren, som spilte The Wombats sin rockelåt «Fight Song» på repeat, på reisen.

Hun trekker også frem et litt mer hyggelig øyeblikk fra turen over Atlanteren. For en dag fikk hun følge av en flokk delfiner, som svømte med henne på ferden i noen dager.

Harrison rodde to timers intervaller, forså å sove to timer. Ved hjelp av satellittelefon snakket hun med moren sin hver dag på turen.

Søndag gled Harrison og hennes spesialbygde robåt inn i havna på øya Antigua, øst i Karibia. Etter 70 dager, tre timer og 48 minutter alene på åpent hav, hadde hun nådd målet for reisen, og det innenfor tidsfristen. Verdensrekorden var sikret.

I over to måneder hadde hun altså rodd tolv timer om dagen for å vinne kanskje verdens hardeste ro-konkurranse. 4,828 kilometer var tilbakelagt.

Endelig kunne hun heve banneret der det stod skrevet blått på hvitt: Ny verdensrekord.

21-åringen var storfornøyd med innsatsen- og opplevelsen etter målgang.

– Ingenting kan sammenlignes. Man kommer vekk fra absolutt alt av sosiale medier og dårlige nyheter. Man får rett og slett alt på avstand, sa Harrison ifølge BBC.

Det var også spesielt én ting hun gledet seg til å da hun trådde i land.

– Jeg gleder meg mest til å spise mat, det er soleklart mat jeg gleder meg mest til, sa hun til den britiske rikskringkasteren.

Motivasjonen så heller ikke til å ha fått seg en knekk på turen.

– Kanskje jeg skal ro distansen igjen? Nei, den muligheten vil jeg gi til noen andre, sa hun til NY-Times.

KARIBIA: Harrison var tydelig fornøyd da hun kom frem på Antigua.
KARIBIA: Harrison var tydelig fornøyd da hun kom frem på Antigua. Foto: Penny Bird / Atlantic Campaigns

Interesse-boom de siste årene

Her til lands har roing de siste 20 årene vært relativt langt fremme i pannebrasken for mange, mye takket være vår egen gull-olympier, Olav Tufte.

Men konkurransegrenen Harrison nå er verdensrekordholder i, er av det litt mer obskure slaget. Likevel har den fått en markant oppsving i interesse de siste årene.

La det være klart, dette er en uhyre smal idrettsgren som ikke er for pyser. I løpet av de siste 120 årene er det omlag 900 personer totalt som har forsøkt å begi seg ut på en slik ferd. Bare to tredjedeler har lyktes.

– Det er ikke noe som gir mening ved rasjonell tankegang. Det er noe som må komme fra hjerte, ikke fra hodet, uttalte roeren Roz Savage, som gjennomførte samme reise i 2006.

Ifølge nettstedet Explorer Passage er det til sammenligning anslagsvis rundt 800 personer som bestiger verdens høyeste fjell årlig.

Startet med nordmenn

De to som var aller tidligst ute med å legge ut på den strevsomme roturen over Atlanterhavet, var faktisk nordmenn.

I 1896 krysset to norskamerikanske fiskere verdenshavet med den 18 fot lange trebåten «Fox». George Harbo og Frank Samuelsen het dem.

Inspirasjonen til turen fikk de da de gikk arbeidsledige utenom sesongfiske, og de forsøkte derfor å samle inn sponsorpenger til det helsprøe forsøket.

55 dager brukte fiskerne fra New York til Cornwall i England, altså nærmere 4000 nautiske mil.

Rekorden holdt faktisk i 114 år for de to karene inntil den ble slått av fire roere i 2010. De brukte litt over 43 dager på ferden.

Relatert