President Biden talte til folket etter at koronadødstallet har nådd over 500 000.
President Biden talte til folket etter at koronadødstallet har nådd over 500 000. Foto: Evan Vucci / AP

Innfører femdagers flagging på halv stang til minne om korona-døde

Alle flagg på statlig eiendom i USA vil i fem dager bli flagget på halv stang til minne om de over 500.000 personene som har mistet livet som følge av koronaviruset i landet.

Mandag rundt midnatt (norsk tid) holdt president Joe Biden, førstedame Jill Biden, visepresident Kamala Harris, og andreherre Douglas Emhoff en markering i forbindelse med at 500.000 personer har dødd med koronaviruset i USA.

I tillegg til å holde ett minutts stillhet kunngjorde Biden at alle landets flagg på statlig eiendom vil flagges på halv stang til minne om de døde.

En trøst til folket

President Biden holdt en rørende tale hvor han blant annet hyllet helsepersonellet og trakk frem et møte med en pårørende av en døende koronapasient.

– Alle de vi har mistet var ekstraordinære, uttalte presidenten.

Videre ga han oppløftende ord til de som har mistet noen til sykdommen.

– En dag kommer dere til å huske de og smile fremfor å gråte. Jeg håper at denne dagen kommer så snart som mulig, sa han.

Ett minutts stillhet

President og visepresident holdt ett minutts stillhet for de mange dødsfallene i USA.
President og visepresident holdt ett minutts stillhet for de mange dødsfallene i USA. Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Han oppfordret befolkningen til å ta tallene på alvor, fremfor å se på det som enkel statistikk.

– Vi må bekjempe dette sammen, som ett folk, som ett Amerika.

Her la han også til viktigheten av å følge smittevernregler, før han kunngjorde at de sammen ville holde ett minutts stillhet for alle livene som har blitt tapt under koronapandemien.

Før markeringen informerte pressesekretær i Det hvite hus, Jen Psaki, at Biden under talen skulle bruke antallet koronadøde til å «bemerke hvor stor innvirkning koronapandemien har hatt på det amerikanske folk», ifølge CNN.

Fauci skylder på politisk splittelse

USAs øverste smittevernsjef Anthony Fauci sier politisk splittelse i sterk grad har bidratt til at landets dødstall knyttet til covid-19 har blitt så høyt.

Smittevernsjef i USA Anthony Fauci mener at den politiske splittelsen i landet har ført til flere dødsfall.
Smittevernsjef i USA Anthony Fauci mener at den politiske splittelsen i landet har ført til flere dødsfall. Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Han sier til Reuters at pandemien kom til USA på et tidspunkt der landet var sterkt politisk splittet og der bruk av munnbind dermed ble et politisk uttrykk snarere enn et tiltak for å redusere smitten.

– Det forklarer likevel ikke hvordan et rikt og sofistikert land kan ha den største prosentandelen dødsfall og være det hardest rammede landet i verden. Det skulle etter min mening ikke ha skjedd, sier Fauci.

Relatert