HARDT RAMMET: Om to uker begynner England gjenåpningen.
HARDT RAMMET: Om to uker begynner England gjenåpningen. Foto: Hannah Mckay

Johnson: – Vi er nå på en enveis-reise til frihet

Skoler og eldre er først ut når England om to uker begynner gjenåpningen etter landets tredje nedstengning. Målet er at de fleste restriksjoner skal være over innen 21. juni.

– Vi reiser nå på en enveis-reise til frihet, innleder Englands statsminister Boris Johnson på pressekonferansen mandag kveld.

Han uttrykker optimisme over utviklingen i vaksineringen, og understreker hvordan dette vil kunne være med på å skape en mer normal hverdag fram mot sommeren.

Statsministeren er samtidig tydelig på at man må være realistiske, og vite at selv med vaksine, kommer det til å bli flere infeksjoner, flere sykehus-innleggelser og derfor også flere dødsfall — akkurat slik man også har sett ved influensa.

– Hvis vi ser på dagens data, er vi om to uker – mandag 8. mars — begynt den første fasen i å åpne opp landet, sier han på pressekonferansen.

Skoler åpnes først

Da vil landets skoler i første omgang åpnes.

– Dette fordi forskning viser at skolen er trygg og at risikoen for alvorlig sykdom for unge elever er veldig små.

Johnson sier imidlertid at de eldste elevene oppfordres til å bruke ansiktsmaske ut semesteret.

– Vår prioritet har hele tiden vært å få barna tilbake på skolen, som vi vet er avgjørende for utdanningen og for deres psykiske og fysiske velvære, sier statsministeren.

Ifølge statsministeren består veikartet av fire faser, og planen er at landet skal være bortimot helt åpent igjen til 21. juni.

– Takket være vaksinasjonene, finnes det lys der fremme som fører oss mot vår og sommer, som jeg tror kommer til å være årstidene med håp, der vi alle vil få det langt bedre, sier han og fortsetter:

– Og fremover vil vi ikke gå tilbake.

Får treffes utendørs

Lærernes fagforeninger er negative til at alle elevene skal komme tilbake samme dag, men gjenåpningen 8. mars støttes av opposisjonen.

Meningsmålinger viser at det store flertallet av den engelske befolkningen støtter de strenge koronarestriksjonene. Man har

– Vi vil alle at dette blir den siste nedstengingen, så vi må gjøre dette gradvis, så vi ikke ender opp der vi startet om bare noen uker eller måneder, sier Labour-leder Keir Starmer.

8. mars kan også beboere på alders- og sykehjem få én venn eller slektning på besøk innendørs, og det er ventet at det blir tillatt for andre å møte én person utendørs, skriver Sky News.

Lettelsene kommer nesten et år etter at Johnson første gang ga innbyggerne beskjed om å holde seg hjemme for å stanse spredningen av koronaviruset.

Breddeidrett til påske

Tre uker etter at skolene åpner – første mandag i skolenes påskeferie – kan inntil seks personer eller to husstander møtes utendørs. Da åpner også tennisbaner, golfbaner og andre utendørs idrettsanlegg. Samtidig kan barne- og breddeidretten sette i gang igjen.

De som vil se idrett, for eksempel toppkamper i fotball, må derimot smøre seg med tålmodighet en stund til. Det samme må landets handelsstand og pubverter, som ikke får åpne som normalt ennå.

Statsministeren sier lettelsene skal innføres samtidig over hele England, mens det tidligere har vært regionale forskjeller i tiltakene. Han sier også at videre fremdrift i gjenåpningen blant annet vil avhenge av utviklingen for de ulike virusvariantene.

12. april kan treningssentre, skjønnhetssalonger, frisørsalonger og utendørsservering for restauranter og ikke-essensielle butikker åpne igjen.

Puber åpner 17. mai

På Norges nasjonaldag, 17. mai, kan britene ta en etterlengtet pint på den lokale puben. Da åpner puber, restauranter, kinoer, hoteller og lekeplasser for barn igjen. Det vil også bli lovlig med publikum på fotballkamper, hvis alt går etter planen.

21. juni skal alle begrensinger på sosial kontakt oppheves, og resten av den britiske økonomien skal åpnes.

På pressekonferansen understreker Johnson at gjenåpningen vil bli styrt av data, ikke av datoer, og at flere deler av gjenåpningsplanen dermed kan endre seg.

En tredel vaksinert

Storbritannia er hardt rammet av pandemien, med over 120.000 dødsfall. Antall smittetilfeller er på vei ned, og tidlige resultater tyder på at vaksinen reduserer antall alvorlige sykdomstilfeller.

Over 17 millioner mennesker – en tredel av alle voksne briter – har fått den første vaksinedosen. Regjeringen har som mål at alle over 50 skal ha fått tilbud om vaksine innen midten av april. Innen utgangen av juli skal alle voksne ha fått tilbudet.

(©NTB/TV 2)

Relatert