FERIE: Folk koser seg på stranda på den greske øya Rhodos. Foto: Colourbox
FERIE: Folk koser seg på stranda på den greske øya Rhodos. Foto: Colourbox

Slik bestiller vi nå: – Ser tydelig trend

Nordmenn vil gjerne til varmere strøk, men er forsiktige med å bestille utenlandsferie i den første delen av sommeren.

Selv om vaksinasjonen er i gang, er det fortsatt strenge koronatiltak og vanskelig å forutse hva som skjer framover. Etter noen kalde måneder er det naturlig å drømme seg til varmere strøk, men foreløpig sitter de fleste på gjerdet.

– Trenden i bestillinger er at de aller fleste er avventende med å bestille. Det er veldig få som bestiller sommerferie i Syden nå, sier kommersiell direktør Terje Berge i Finn Reise.

Country Manager Marie-Anne Zachrisson i Ving Norge peker på at det er stor usikkerhet knyttet til vaksinering og hvilke regler som vil gjelde i ulike land.

– Vi ser tydelig at folk er avventende med å bestille reiser på våren og den første delen av sommeren. Bestillingene begynner først å tikke inn etter juni, og salget blir bedre jo senere ut på sommeren og høsten vi kommer, sier Zachrisson.

Stor reiselyst

Kommunikasjonssjef Beatriz Rivera i Apollo forteller at antallet bestillinger fortsatt er lavt sammenlignet med det som er vanlig. Samtidig tar salget seg opp uke for uke.

– Vi ser en enorm reiselyst. De fleste som bestiller, bestiller reiser fra slutten av juli og august. Trykket på vår-reiser er ikke like stort som det pleier å være, men sensommeren begynner å ta seg opp, sier Rivera.

Ving forventer å se en tydeligere trend etter påske, ettersom det normalt er mange som venter til over påske med å bestille sommerferien.

– Da vet vi trolig også mer om signalene fra norske myndigheter. Selv om vi selger flere reiser hver uke, er salgstallene fortsatt mye lavere enn vi normalt opplever på dette tidspunktet. Vi justerer også hva vi tilbyr i takt med restriksjonene, sier Zachrisson.

– Risikofritt

I et vanlig år reiser rundt 400.000 nordmenn med Ving. Nå har de snart ikke fløyet på et år.

Country Manager Marie-Anne Zachrisson i Ving Norge. Foto: Tarjei Krogh
Country Manager Marie-Anne Zachrisson i Ving Norge. Foto: Tarjei Krogh

– Alle undersøkelser tyder på en enorm reiselyst, så vi ser veldig lyst på framtiden. Markedet kommer tilbake, spørsmålet er bare når, sier Zachrisson.

Ving ser at populære reisemål i Spania og Hellas fortsatt appellerer mest.

– Men det er faktisk også en del som velger mer eksotiske reiser. Alle som bestiller nå, vil ha svært gunstige betingelser for om- eller avbestilling. Blir ikke reisen noe av, får du tilbake pengene i løpet av syv dager, lover Zachrisson.

Apollo merker ekstra stor interesse for Hellas-reiser.

– Mange vil tilbake til steder de har vært før, som de vet det er trygt å dra til. Hellas har håndtert pandemien godt, og hotell- og turistnæringen har tatt gode grep. Kreta og Rhodos er blant stedene som ligger på topp, sier Rivera.

Kommunikasjonssjef Beatriz Rivera i Apollo. Foto: Apollo
Kommunikasjonssjef Beatriz Rivera i Apollo. Foto: Apollo

Hun anbefaler reiselystne å bestille pakkereise nå.

– Jo lenger du venter, jo dyrere blir det. Vi har gratis ombooking, og du kan bytte reisemål eller utsette reisen. Er landet rødt når reisedatoen kommer, kansellerer vi flyvningen. Da får du pengene tilbake innen syv dager. Det er risikofritt å bestille, sier Rivera.

Reiser i Norge

Finn Reise opplever svært få bestillinger av utenlandsreiser for tiden.

– Etter de siste restriksjonene, gikk markedet i dvale. Bestillingene styres av reiserådene, sier Berge.

De som bestiller reiser gjennom Finn nå, reiser hovedsakelig i Norge.

– På fly er nærmere 40 prosent av bestillingene innenriks til storbyene Oslo, Trondheim, Bergen, Bergen og Stavanger. Til utlandet er det Bangkok, Istanbul, Pristina og Islamabad som er på topplisten. På hotell er det kun norske byer på topp 10-listen, sier Berge.

Direktøren forteller at bestillinger gjerne gjøres like før avreise.

– De som bestiller nå, bestiller for kort tid framover, og det handler om norgesferie. På hotell er nesten alle bestillinger samme dag eller dagen før innsjekk, og bestillingen gjøres på mobilen.

– Lavere priser nå

Gjennom vinterferieukene har feriehus og hytter vært svært populære, og nå selges påsken ut i stor fart.

– Det er også mange som allerede er begynt å bestille feriehus til sommerferien. Her er Sørlandet på topp, fulgt av Kragerø og Hvaler.

Kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge. Foto: Truls Aagedal / TV 2
Kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge. Foto: Truls Aagedal / TV 2

Berge tror på en ketchup-effekt når reiserestriksjonene omsider oppheves.

– Det vil bli stor etterspørsel etter reiser, og det vil være trangt om plassene ettersom kapasiteten ikke vil være på vanlig nivå når det åpnes opp igjen.

– Har du en anbefaling til nordmenn som drømmer seg til varmere strøk?

– Den beste anbefalingen er å holde av en charterreise til sommeren nå, for det er tilnærmet risikofritt. Prisene nå er også lavere enn de kommer til å være til sommeren, sier Berge, og fortsetter:

– Selskapene har trygghetspakker, slik at man får pengene igjen om charterflyet ikke går. Hvis flyet får, har man gjort en god deal og fått reisen rimelig.

Relatert