FYLLER ÅR: Kong Harald blir 84 år søndag. Slottet opplyser til NTB at dagen blir feiret privat. Her er kongen i forbindelse med et besøk på Svalbard i 2018.
FYLLER ÅR: Kong Harald blir 84 år søndag. Slottet opplyser til NTB at dagen blir feiret privat. Her er kongen i forbindelse med et besøk på Svalbard i 2018. Foto: Lise Åserud / NTB

Kong Harald fyller 84 år – fortsatt sykmeldt

En sykmeldt kong Harald fyller søndag 84 år. Kongen må fortsatt trene seg opp etter at han ble operert i kneet for noen uker siden.

Kongens fødselsdag vil søndag bli feiret privat, opplyser Slottet til NTB.

I forrige uke ble kong Haralds sykmelding forlenget i ytterligere én måned etter kneoperasjonen i slutten av januar.

Han er fortsatt under opptrening, opplyste Kongehuset. De sa samtidig at kongens lege har anbefalt ytterligere rehabilitering før kongen gjenopptar sine konstitusjonelle oppgaver.

TENTE LYS: Kongen har ikke hatt mange offisielle opptredener det siste året, på grunn av pandemi og flere sykemeldinger. I forrige måned besøkte kongeparet Gjerdrum i forbindelse med skredkatastrofen. Her fra Gjerdrum kirke.
TENTE LYS: Kongen har ikke hatt mange offisielle opptredener det siste året, på grunn av pandemi og flere sykemeldinger. I forrige måned besøkte kongeparet Gjerdrum i forbindelse med skredkatastrofen. Her fra Gjerdrum kirke. Foto: Lise Åserud / NTB

Den siste tiden har han oppholdt seg på Kongsseteren, hvor han får fysioterapi, ifølge Kongehuset.

Vellykket operasjon

Kongen ble innlagt på Rikshospitalet 29. januar etter å ha hatt smerter i beinet. Dagen etter ble han operert for en skadd sene over høyre kne, og operasjonen var vellykket.

Mens kongen er sykmeldt, tar kronprins Haakon hånd om kongens oppgaver.

MINNERIKT: I forrige måned markerte dronning Sonja og kong Harald at de har vært landets kongepar i 30 år.
MINNERIKT: I forrige måned markerte dronning Sonja og kong Harald at de har vært landets kongepar i 30 år. Foto: Jørgen Gomnæs / Det Kongelige Hoff

Sykmeldingen er den siste av flere kongen har hatt det siste halvannet året.

I september i fjor var han sykmeldt i en periode i forbindelse med en hjerteoperasjon. I januar i fjor ble han sykmeldt som følge av svimmelhet, og høsten i forveien førte en virusinfeksjon til sykmelding.

HIPP HIPP: Kongen og resten av kongefamilien bestemte seg for å kjøre rundt i hovedstaden i åpne biler under 17.mai-feiringen i fjor.
HIPP HIPP: Kongen og resten av kongefamilien bestemte seg for å kjøre rundt i hovedstaden i åpne biler under 17.mai-feiringen i fjor. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Koronavaksinert

I starten av februar ble det kjent at kongen og dronning Sonja var ferdigvaksinert mot koronaviruset etter å ha fått sin andre vaksinedose.

Kongeparet ble prioritert i vaksinekøen ut ifra sin rolle, men også fordi de er i risikogruppen på grunn av sin alder, opplyste helseminister Bent Høie da de fikk sin første dose i januar.

FØR PANDEMIEN: I starten av mars i fjor var kongeparet på statsbesøk i Jordan. Få dager senere stengte Norge som følge av pandemien, og kongeparet måtte i karantene. Her fra oldtidsbyen Petra i Jordan.
FØR PANDEMIEN: I starten av mars i fjor var kongeparet på statsbesøk i Jordan. Få dager senere stengte Norge som følge av pandemien, og kongeparet måtte i karantene. Her fra oldtidsbyen Petra i Jordan. Foto: Heiko Junge / NTB

17. januar i år var det 30 år siden kong Harald overtok tronen etter at hans far kong Olav døde i 1991.

Måtte i karantene

En av kongens få offentlige opptredener den siste tiden var da kongeparet besøkte skredofre og redningsmannskaper i Gjerdrum i januar. De var også innom Gjerdrum kirke for å tenne lys.

NY LØSNING: Her fra da kongen ledet statsråd fra Kongsseteren, én dag etter at landet stengte ned.
NY LØSNING: Her fra da kongen ledet statsråd fra Kongsseteren, én dag etter at landet stengte ned. Foto: H.m. Dronningen og Sven Gj. Gjeruldsen, Det Kongelige Hoff

Ellers har det siste året i stor grad vært preget av pandemi og hjemmekontor også for kongeparet.

MØTE: Tross pandemien har kong Harald mottatt en rekke audienser på Slottet det siste året - med god avstand til gjestene. Her fra da Tunisias nye ambassadør, Amell Ben Younes, var på audiens på Slottet i desember.
MØTE: Tross pandemien har kong Harald mottatt en rekke audienser på Slottet det siste året - med god avstand til gjestene. Her fra da Tunisias nye ambassadør, Amell Ben Younes, var på audiens på Slottet i desember. Foto: Heiko Junge / NTB

Noe av det aller siste kongeparet gjorde før landet stengte ned i mars, var å reise på statsbesøk til Jordan i Midtøsten.

De måtte da i karantene da de kom hjem igjen, og kongen ledet statsråd fra kongeparets hytte Kongsseteren et godt stykke utover våren.

Ikke bekymret

I Harald Stanghelles bok «Kongen forteller» sier kongen imidlertid at han selv ikke har vært bekymret for å bli smittet av koronaviruset.

– Vi merket savnet etter å klemme dem vi er glade i. Vi fikk jo heller ikke lov til det. Selv har jeg vært så isolert at jeg ikke har vært redd for å bli smittet, sa kongen, men la til at han er fullt klar over at han absolutt er i risikogruppen.

Relatert