KATASTROFE: Joe Biden åpner for øjt bistand til USAs største stat.
KATASTROFE: Joe Biden åpner for øjt bistand til USAs største stat. Foto: Tom Brenner

Biden erklærer Texas for katastrofeområde

USAs president Joe Biden har erklært Texas for katastrofeområde. Det åpner for økt bistand til delstaten, melder CNN.

Erklæringen lørdag var varslet. En kriseerklæring ble utstedt allerede forrige helg, etter at delstaten ble rammet av minusgrader og snøvær. Det førte blant annet til omfattende strømbrudd.

Strømforsyningen fungerer igjen, men Texas er nå rammet av en krise i vannforsyningen ettersom frosten har ødelagt deler av ledningsnettet.

Ifølge nyhetsbyrået AP er problemet mangel på rent drikkevann. Syv millioner mennesker – en fjerdedel av delstatens innbyggere – har fått beskjed om å koke vann fra krana fordi manglende trykk kan ha føre til økt forekomst av bakterier.

En mann skal ifølge nyhetsbyrået ha mistet livet i Abilene da det manglet trykket gjorde et medisinsk inngrep umulig.

Restauranter som ikke har mulighet til å koke alt vann, eller servere flaskevann, har blitt beordret til å stenge.

– I går erklærte Joe Biden at Texas er rammet av en stor katastrofe og har beordret føderal bistand for å støtte delstatens og lokale myndigheters innsats i områdene som er rammet av vinterværet som begynte 11. februar 2021, heter det i en skriftlig uttalelse fra Det hvite hus.

Erklæringen åpner for at det kan gis føderale midler blant annet til midlertidig husvære, reparasjoner og billige lån for å dekke ødeleggelser for dem som ikke var tilstrekkelig forsikret.

Strømforsyningen fungerer stort sett igjen, ifølge nettstedet poweroutage.us er det nå bare omkring 80.000 som ikke har strøm i delstaten.

Texas er USAs nest største delstat, både målt etter areal og folketall.

Varslet for flere uker siden

– Dette ble en katastrofe på grunn av menneskelig svikt og dårlig infrastruktur, mangel på planlegging og et uvanlig kraftig værsystem, sier professor Jeannette Sutton ved Albany-universitetet i New York.

Krisen i Texas viser hvor dårlig forberedt USA og den amerikanske infrastrukturen er på ekstreme værhendelser som det kommer til å bli flere av etter hvert som klimaet endrer seg, sier både meteorologer og katastrofeforskere.

Da folk skrudde opp varmen, førte det til overbelastning i strømnettet. Dette førte så til at kraftselskaper i delstaten startet roterende nedstengninger.

Strømbrudd som skulle vare noen timer, varte imidlertid ofte i flere dager, og millioner av texanere måtte klare seg uten strøm og lys i den uvante kulda.

Skyldte på vindkraften

Den republikanske guvernøren Greg Abbott forsøkte først å legge skylden på fornybar kraft, blant annet ved at enkelte vindmøller var frosset.

– Vår sol- og vindenergi stengte ned, sa han til Fox News onsdag.

Men problemer med den fornybare kraften var bare en liten del av problemet. Det var mye større problemer med varmekraftverk basert på naturgass som stanset i kulda fordi gassledningene frøs.

Da han på en pressekonferanse ble presset, ville han ikke gjenta kritikken av fornybar kraft og erkjente at frosne vindturbiner ikke var en viktig årsak til problemene.

Kan ikke låne strøm

Texas, som er USAs største energileverandør, er den eneste blant USAs 48 fastlandsstater som har et uavhengig kraftnett, noe som gjør at det ikke er mulig å låne ekstra kraft fra nabostater når det er krise.

Bakgrunnen for dette er at delstaten ved ikke å være tilknyttet det nasjonale kraftnettet, ikke er pålagt å følge opp føderale krav om å bygge opp kraftreserver, noe som sparer myndighetene for penger.

Staten betaler kun for produsert energi, og det er ingen insentiver til å bygge opp lagre for perioder med stor etterspørsel. Penger spares også på at det ikke investeres nok i vedlikehold av kraftnettet.

Delstatens elektrisitetsverk ERCOT, som har 26 millioner kunder, viser til frosne gassledninger med lavt trykk og manglende forsyning som resultat, samt frosne instrumenter og frosne vindturbiner som årsaker til energimangelen.

(©NTB)

Relatert