UTRBUDD: Eieren av Tindemands Café sier det er sterkt beklagelig at gjester har blitt smittet. Kommunen mistenker en svært smittsom variant.
UTRBUDD: Eieren av Tindemands Café sier det er sterkt beklagelig at gjester har blitt smittet. Kommunen mistenker en svært smittsom variant. Foto: Google streetview

Lindesnes mistenker «superspreder-virus»: – Smitter veldig lett

Lindesnes frykter «superspreder-virus» etter utbrudd på en kafé i kommunen. Kafé-eieren sier at de har fulgt reglene til punkt og prikke.

14 kommuner kan være rammet etter et koronautbrudd på Tidemands Café i Mandal.

Totalt 17 personer er bekreftet smittet etter et utbruddet

I en pressemelding skriver Lindesnes kommune at koronavirusvarianten ser ut til å være svært smittsom.

– Vi opplever at viruset er veldig smittsomt og mistenker superspreder-virus. Med superspreder-virus mener vi at viruset smitter veldig lett. Vi opplever også at flere har mange nærkontakter. Det medfører at mange må i karantene og at virksomheter må stenge ned, skriver kommunen.

UTBRUDD: Kommuneoverlege Viggo Lütcherath regner med det vil komme flere positive prøvesvar.
UTBRUDD: Kommuneoverlege Viggo Lütcherath regner med det vil komme flere positive prøvesvar. Foto: Terje Fløyland/TV 2

Det første positive tilfellet i utbruddet ble kjent tirsdag, sier kommuneoverlege Viggo Lütcherath til TV 2.

– Onsdag fikk vi fem nye positive prøver som var nærkontakter, dagen etterpå fikk vi tre. Deretter ballet det på seg, sier Lütcherath.

Smittet mange

Sjefen ved kafeen deltok i forrige uke på et møte i Kristiansand. Kommunen tror at dette møtet er smittekilden til utbruddet.

Lütcherath sier at de har sendt prøver til analyser for å finne ut om det er en mer smittsom virusvariant.

Kommunen mener de har all grunn til å tro det.

– De som har blitt smittet, har smittet mange. Vi går ut fra at det er en meget smittsom virusvariant som smitter lett og gir sykdom fort, sier Lütcherath.

Han sier videre at de mener at kafeen har fulgt alle smittevernregler. Han sier også at kafeen har vært nøye med registrering av gjester, noe som har hjulpet kommunes smittesporingsarbeid.

Til punkt og prikke

Eier av Tidemands Café, Jimmi Neiiendam, ble smittet på møtet han hadde i Kristiansand onsdag forrige uke. Søndag fikk han de første symptomene.

Han sier det er sterkt beklagelig at han har smittet gjester ved kafeen, og han håper det går bra med alle.

– Jeg holdt minst 1 og en halv meter avstand fra den personen som trolig smittet meg, og vi hilste med albuene, sier Neiiendam om møtet han hadde til TV 2.

Han er enig med kommunens vurdering om at virusvarianten ser ut til at være mer smittsom.

– Til og med folk som satt ved bord som jeg ikke serverte eller gikk bort til, ble smittet, sier han.

Han mener kafeen har fulgt alle smittevernreglene.

– Vi har fulgt reglene til punkt og prikke, sier kafé-eieren.

Uoversiktlig situasjon

Lindesnes-ordfører Even Tronstad Sagebakken (Ap) sier til NTB at kommunen har gitt innbyggerne beskjed om å begrense sosial kontakt. Han karakteriserer situasjonen som uoversiktlig.

– Vi har kontroll på dem som er smittet direkte knyttet til kafeen. Men nå holder vi på å kartlegge disse nærkontaktene, sier Sagebakken.

Han sier den videre smittesituasjonen vil avgjøre hvordan tiltakene i kommunen blir i tiden fremover.

– Hvis det viser seg at vi får full kontroll over dem som er smittet, så blir det ikke flere tiltak enn de statlige. Viser det seg at det er langt flere smittede, må vi gjøre en vurdering om vi må inn med konkrete forbud, sier Sagebakken.

- I ferd med å stoppe utbruddet

Over 500 personer er blitt testet i forbindelse med utbruddet. Kommuneoverlegen regner med det vil komme flere positive tilfeller.

– Det er ikke noe som tyder på at personer utenom de vi har definert som nærkontakter har blitt smittet. Vi er i ferd med å stoppe utbruddet nå, sier kommuneoverlegen.

Han sier videre at kommunen har vurdert å innføre strenge lokale tiltak, men sier at de foreløpig har nøyet seg med å komme med råd.

Blant annet anbefaler kommunen at ingen deltar på arrangementer de kommende dagene, unngå besøk og vær mest mulig hjemme.

Treningssentre fraråder også gruppetrening.

Det har vært sterkt økende smitte flere steder på Sørlandet de siste dagene, deriblant i Kristiansand. Fredag registrerte kommunen 21 nye koronatilfeller.

Over 500 testet

11 av de 17 som er bekreftet smittet ved kafeen er folkeregistrert i Lindesnes. 230 personer i kommunen er i karantene.

Det er registrert 40 nærkontakter i 14 andre kommuner. Av disse har seks personer så langt testet positivt.

504 personer tilknyttet utbruddet er så langt satt opp til testing, men testtall og karantenetall øker, skriver kommunen.

Relatert