TEXAS: Flere av sykehusene i delstaten har denne uken hatt store problemer på grunn av strømbrudd og vannmangel. Samtidig har det strømmet på med pasienter som har blitt kullosforgiftet.
TEXAS: Flere av sykehusene i delstaten har denne uken hatt store problemer på grunn av strømbrudd og vannmangel. Samtidig har det strømmet på med pasienter som har blitt kullosforgiftet. Foto: Bronte Wittpenn / AP / NTB

Dødelig kuldebølge i Texas:

Eksplosjon i antall tilfeller av kullosforgiftning

Den siste uken har en dødelig kuldebølge rammet delstaten Texas. I desperasjon har folk som mistet strømmen forsøkt å holde varmen på andre måter, og i enkelte tilfeller med katastrofale følger.

Torsdag kom strømmen tilbake for to millioner innbyggere i Texas, som i flere dager har måttet klare å holde varmen uten elektrisitet som varmekilde.

Fredag ble det meldt om at «kun» 130.000 husstander var uten strøm. På det meste rammet strømbruddet til at 4,3 millioner texanere.

Og for mange har det vært en kamp for å holde varmen i sprengkulden. Flere steder ble det rapportert om at folk pakket seg inn i alle tepper de kunne finne og fyrte for harde livet i ovnene.

Kullosproblem

Flere så seg også nødt til å fyre opp dieselaggregater, eller trekke ut i bilene for å holde varmen. Det har ført til enda et problem i staten.

På en snau uke har Giftinformasjonssentralen i Texas mottatt over 600 samtaler relatert til kullosforgiftning.

– Dette er en katastrofe midt i katastrofen, sa dommeren Lina Hidalgo under en pressekonferanse. Hun tror de samtalene som har kommet inn, bare er toppen av isfjellet.

Har krevd menneskeliv

Tobarnsmoren Etenesh Mersha fra Houston, og hennes åtte år gamle datter Rakeb, var to av de som ble rammet av kullosforgiftning denne uken.

Ifølge ABC News skrudde de på bilen i garasjen for å få strøm til å lade opp mobiltelefonene og for å varme opp huset.

I over tolv timer stod bilen på tomgang i garasjen, noe som førte til at huset deres ble fylt av kullos.

Da Etenesh snakket med en venninne i telefonen kollapset hun plutselig. Venninnen fikk ringt etter hjelp, men da politiet ankom huset var mor og datter allerede døde.

Etenesh sin mann og hennes sønn ble fraktet til sykehus i live, men det er usikkert hvilken helsetilstand de to er i.

I løpet av mandag og tirsdag kom det til sammen inn over 100 personer med kullosforgiftning ved akuttmottak rundt om i Texas.

Millioner uten vann

Butikkhyllene er ribbet for mat, og nå er også vannforsyningen kraftig redusert. Kulden har skadet vannrør, frosset brønner og gjort renseanlegg strømløse.

Ifølge New York Times står 13.1 millioner amerikanere uten tilgang på vann. De som er så heldige å ha vann i springen, pålegges å koke det av myndighetene.

Særlig sykehus rammes hardt av den reduserte vannforsyningen, og i Austin flere alvorlig syke pasienter må hasteflyttes. Et sykehus i Dallas måtte leie inn lastebiler med vann for at toalettene skulle kunne skylle ned.

– Vi har aldri sett for oss en dag hvor sykehusene ikke ville ha vann, sier lederen av Austin Water, Gerg Meszaros. Byens vannreserver er så godt som tømt, og Meszaros sier de vil prioritere å få vannet tilbake til sykehusene så fort som mulig.

Relatert