VAKSINE-SKANDALE: Helseminister Gines Gonzalez Garcia, her på en pressekonferanse i mars i fjor, gikk fredag av på ordre fra landets president. Arkivfoto: Victor R. Caivano / AP / NTB
VAKSINE-SKANDALE: Helseminister Gines Gonzalez Garcia, her på en pressekonferanse i mars i fjor, gikk fredag av på ordre fra landets president. Arkivfoto: Victor R. Caivano / AP / NTB

Helseministeren trakk seg etter å ha delt ut «VIP-vaksiner»

Argentinas helseminister gikk fredag av etter at det ble avslørt at venner av statsråden har fått snike i vaksinasjonskøen.

Så langt er det kun helsepersonell som er blitt vaksinert i Argentina. Vaksinering av folk over 70 år startet onsdag denne uken i Buenos Aires-provinsen.

Men fredag opplyste den 71 år gamle journalisten Horacio Verbitsky på radio at han, som følge av sitt langvarige vennskap med helseminister Gines Gonzalez Garcia, allerede har fått vaksinen på statsrådens kontor.

Lokale medier meldte også at andre personer med nære forbindelser til regjeringen også har fått vaksinen satt hos helsedepartementet.

Ifølge lokale medier skal minst ti personer ha mottatt koronavaksine uten å ha å fulgt landets prosedyrer. Hvorvidt alle disse kan knyttes til helseministeren er ikke kjent.

Natt til lørdag melder Reuters at helseminister Gines Gonzalez Garcia valgte å trekke seg. Det skjedde kort tid etter landets president, Alberto Fernandez la press på statsråden og ba ham tre til side.

På sin egen Twitterkonto skriver den tidligere helseministeren i et brev, at enkeltpersoner fikk koronavaksine utenom den bestemte rekkefølgen ved hans kontor, men at dette var en utilsiktet feil som ble begått mens han ikke var til stede.

Fordømmes

I etterkant av at det ble kjent at helseministeren har gitt venner vaksinedoser i skjul, har ikke reaksjonene latt vente på seg i Argentina

Journalisten Verbitsky er også leder for en menneskerettighetsorganisasjon. Organisasjonen har i etterkant av at nyheten sprakk, fordømt det han har gjort.

– Vi har mottatt nyheten om at vår leder har tatt vaksinen utenom det etablerte vaksineprogrammet, og at han har tilegnet seg den ved hjelp av vennetjenester. Vi er sterkt imot at folk i vår organisasjon benytter seg av tjenester på denne måten, skriver de på twitter.

VIP-vaksiner

Verbitskys arbeidsgiver, redaktøren Roberto Navarro, har også uttalt seg kritisk i etterkant.

– Når 50.000 har mistet livet er det umoralsk at det har blitt gitt ut VIP-vaksiner. Det gjelder for de som arrangerte vaksineringen og av de som mottok VIP-vaksinene.

Presidenten og visepresidenten i landet har også fått vaksinen. Begge er over 60 år, og de satte sprøytestikket på direktesendt tv. Dette ble gjort for at folk ikke skulle se på det å vaksinere seg med skepsis, ble det forklart.

Argentina har 44 millioner innbyggere. Landet har registrert rundt to millioner smittetilfeller og over 50.000 koronarelaterte dødsfall.