HEVDER HUN BLIR HOLDT FANGET: I flere videoer, sendt fra en hemmelig telefon, har prinsesse Latifa hevdet at hun er fanget.
HEVDER HUN BLIR HOLDT FANGET: I flere videoer, sendt fra en hemmelig telefon, har prinsesse Latifa hevdet at hun er fanget.

Emiren i Dubai hevder prinsesse Latifa er trygg

Tidligere denne uken ble flere hemmelige videoer av prinsesse Latifa kjent, der hun hevdet at hun blir holdt fanget av sin egen far, emiren av Dubai. Nå hevder emiren at datteren er trygg.

Det har gått over to år siden prinsesse Sheika Latifa Al Maktoums mislykkede fluktforsøk fra De forente arabiske emirater (FAE), hvor hennes far Sjeik Mohammed både er statsminister og visepresident, i tillegg til å være emir av Dubai.

Tidligere denne uken ble flere videoer der prinsessen forteller at hun blir holdt fanget av sin egen far vist i BBCs program «Panorama». Siden har ingen hørt fra prinsessen.

Fredag uttalte FN at de krever bevis på at prinsessen er i live. Emiren sier nå til BBC at datteren blir «tatt hånd om hjemme».

– Hun er på bedringens vei

Familien har ikke kommet med noe video- eller bildebevis på at prinsessen er i live, men sier via De forente arabiske emiraters ambassade i London at hun er på «bedringens vei».

– Hun fortsetter å bli bedre, og vi håper hun kan returnere til offentligheten ved en passende anledning, heter det i emirens uttalelse.

– I respons til medias rapporter om prinsesse Latifa vil vi takke alle som har uttrykt bekymring for hennes velvære, til tross for at dekningen absolutt ikke gjenspeiler de faktiske forholdene, heter det videre.

Emiren hevder at prinsessen blir «tatt hånd om hjemme, med støtte fra familie og medisinsk personell».

Hevder det hele er en dekkhistorie

Sjef i Human Rights Watch, Kenneth Roth, beskriver familiens uttalelse som en «dekkhistorie», og sier til BBC at ingen vil tro på Dubais kongelige før Latifa får snakke for seg selv.

HEVDER DATTEREN ER TRYGG: Emir Mohammed bin Rashid Al-Maktoum
HEVDER DATTEREN ER TRYGG: Emir Mohammed bin Rashid Al-Maktoum Foto: Fayez Nureldine

Prinsessens far, sjeik Mohammad bin Rashid Al Maktoum, er en av verdens rikeste statsoverhoder, emir i Dubai og visepresident i De forente arabiske emirater.

Hemmelige videoer

Latifas videoer har ifølge BBC blitt filmet i løpet av en periode på flere måneder, med en mobiltelefon som hun i hemmelighet ble gitt omtrent ett år etter at hun ble fraktet tilbake til Dubai, i kjølvannet av fluktforsøket hennes. Ifølge kanalen sluttet prinsessen plutselig å sende meldingen, og har ikke latt høre fra seg på lang tid.

Det er Latifas venn, Tiina Jauhiainen; prinsessens fetter, Marcus Essabri; og initiativtakeren bak «Slipp løs Latifa»-kampanjen, David Haigh, som har lykkes i å opprette kontakt med Latifa, og som har gitt BBC tilgang til videoene.

Til BBC sier støttespillerne at de er bekymret for Latifas trygghet.

Flukt

Sammen med venninnen Jauhiainen kjørte prinsessen vannskuter ut til en gummibåt, som tok dem videre ut i internasjonalt farvann, 24. februar 2018.

Der ventet den franske eks-agenten Herve Jaubert med en yacht. Jaubert hadde tatt del i å planlegge flukten.

Jauhiainen forteller imidlertid til BBC at FAEs kommandosoldater stoppet flukten åtte dager senere, idet yachten nærmet seg Indias kyst. Soldatene skal ha kastet røykgranater inn i yachten, før de gikk om bord og overmannet mannskapet.

Jauhiainen og mannskapet ble fraktet til arresten i Dubai, og ble løslatt to uker senere. Det skulle imidlertid ta mer enn ett år før Jauhiainen klarte å opprette kontakt med Latifa, hvorpå hun fant ut at prinsessen har vært i fangenskap.

Jauhiainen forteller at det nå er lenge siden hun sist hørte fra prinsessen.

Relatert