
Denne boligeffekten overrasket sentralbanksjefen – og kan avgjøre renten din fremover
BARE BUSINESS (TV 2): Rekordlav rente hjelper alle med lån gjennom pandemien. Men én boligeffekt er blitt sterkere enn ventet.
– Pandemien traff oss alle som et ordentlig sjokk, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.
Olsen holdt denne uken sin tradisjonelle årstale, men på en helt annen måte enn vanlig.
Det som pleier å være en av årets mest ettertraktede «happenings» for topper i næringslivet og i det politiske miljøet - talen i Norges bank, og middag etterpå på Grand hotell - ble i år redusert til en videooverført tale.
Der så sentralbanksjef Øystein Olsen framover for norsk økonomi på vei ut av pandemien, og tilbake på et dramatisk 2020.
Boligprisene
– Vi gjorde det vi kunne for å hjelpe næringslivet og husholdninger, og satte derfor styringsrenten til null, forteller Olsen i TV 2-programmet Bare business.
Med nullrente ønsket Norges bank også å motvirke det som ofte blir en konsekvens av økonomiske kriser: Et brått fall i boligprisene.
Og i boligmarkedet kom effekten av rentekuttet med en gang: Ikke bare ble et fall motvirket, men prisene bykset opp - særlig i Oslo. Rekordlave renteutgifter gjør at mange som allerede eier bolig, nå har mulighet til å kjøpe noe større og bedre.
I Oslo steg boligprisene med hele 12 prosent i 2020. Det ble en prisvekst som overrasket de fleste - også sentralbanksjefen:
– Lave renter bidrar helt klart til å stimulere til låneopptak, og gjennom det til boligprisvekst. Så har boligprisveksten overrasket litt på oppsiden, sier Olsen.
Veksten fortsetter?
Mange i eiendomsbransjen venter fortsatt sterk vekst i boligprisene dette året, men Øystein Olsen mener at det er for tidlig å være bekymret. Han sier likevel at dette kan skape mer problemer om noen måneder - når Norge går tilbake til mer normale tider etter pandemien:

Advarer mot ville kupperunder i boligmarkedet
– Når økonomien normaliseres, og hvis boligprisveksten fortsetter og blir enda sterkere, da ligger det alltid en kime til bekymring i en sentralbank, sier han.
– Hvor stort dilemma er dette for dere nå: På den ene siden er det fortsatt mange bransjer som er i krise, og trenger lav rente. På den andre siden er det kraftig vekst i boligprisene, på grunn av lav rente?
– Det er alltid avveininger i det vi foretar oss, også i lys av det vi har observert: Boligprisene har tatt seg opp, og ja - litt raskere enn vi hadde lagt til grunn. Så skal ikke jeg komme med noen signaler nå om rentesettingen, det skal vi gjøre i mars. Men fortsatt er det behov for lav rente, fordi krisen pågår i økonomien ellers, sier Olsen.
– Men hvor mye skal prisene i boligmarkedet gå før det utløser at dere setter opp renta, kanskje før dere egentlig hadde tenkt?
– Det kan jeg ikke tallfeste. Jeg kan ikke være konkret på det i det hele tatt, annet at vi alltid avveier ulike forhold, sier Olsen.
Renta framover
Uansett når Norges bank begynner å heve styringsrenta, så kan låntakere regne med et lavt rentenivå i mange, mange år framover.
Norges bank advarte i mange år om at renta lett kunne komme opp mot nivået vi så før finanskrisen i 2008 - da over 8 prosent var normal rente for et boliglån.
Nå sier sentralbanksjefen at det «normale» rentenivået vil ligge langt lavere i årene framover:
– En normal styringsrente vil ligge et sted mellom 1,5 - 2 prosent, slik vi vurderer det. Så må man legge på 1 - 1,5 prosentpoeng for en tilsvarende normal boliglånsrente, sier Olsen.
Boliglånsrente på rundt 3 prosent kan altså bli «den nye normalen» for låntakere, når økonomien er tilbake der den var før pandemien. Boliglånsrente på 8 prosent - eller 12 prosent, slik det var for noen tiår siden - det tror ikke Olsen vil bli aktuelt igjen. Men han vil ikke gi noen garantier:
– Man skal aldri utelukke noen ting. I hvert fall ikke som sentralbanksjef, sier Øystein Olsen.