KRISE: Innbyggerne i Houston, Texas ventet flere timer i kø for å fylle propantanker for å holde varmen.
KRISE: Innbyggerne i Houston, Texas ventet flere timer i kø for å fylle propantanker for å holde varmen. Foto: David J. Phillip/AP

Strømmen er tilbake – nå står millioner uten vann i Texas

Kuldebølgen som rammer USA har nå krevd 47 menneskeliv. Helsedepartementet erklærer folkehelsekrise i Texas, hvor utfordringene står i kø.

Erklæringen betyr at det settes inn en rekke føderale tiltak for å hjelpe delstatens kriserammede innbyggerne, med særlig fokus på å skaffe legehjelp til de som trenger det.

– Vi er klare til å bistå Texas med å hjelpe de individene og familiene som er hardest rammet av stormen, sier fungerende helseminister Norris Cochran i en uttalelse gjengitt av CNN.

Samtidig sier president Joe Bien at han beordrer naturkatastrofe-etaten FEMA til å rykke inn i flere delstater. Etaten vil blant annet bistå med generatorer og forsyninger.

– Jill og jeg har Texas, Oklahoma og andre rammede delstater i bønnene våre, skriver Biden på Twitter. Presidenten erklærte unntakstilstand i Texas forrige uke.

Millioner uten vann

Samtidig som to millioner fikk strømmen tilbake i Texas torsdag, må delstaten takle nye utfordringer. Butikkhyllene er ribbet for mat, og nå er også vannforsyningen kraftig redusert. Kulden har skadet vannrør, frosset brønner og gjort renseanlegg strømløse.

Butikkhyllene i Austin er ribbet for matvarer.
Butikkhyllene i Austin er ribbet for matvarer. Foto: Joe Raedle/AFP

Ifølge New York Times står 13.1 millioner amerikanere uten tilgang på vann. De som er så heldige å ha vann i springen, pålegges å koke det av myndighetene.

Særlig sykehus rammes hardt av den reduserte vannforsyningen, og i Austin flere alvorlig syke pasienter må hasteflyttes. Et sykehus i Dallas måtte leie inn lastebiler med vann for at toalettene skulle kunne skylle ned.

– Vi har aldri sett for oss en dag hvor sykehusene ikke ville ha vann, sier lederen av Austin Water, Gerg Meszaros. Byens vannreserver er så godt som tømt, og Meszaros sier de vil prioritere å få vannet tilbake til sykehusene så fort som mulig.

Stormen fortsetter

Også i delstaten Louisiana påvirkes vannforsyningen av kulden, og guvernør John Bel Edwards opplyser at en million står uten tilgang på vann.

Den kraftige stormen har så langt krevd 47 menneskeliv. Myndighetene har sendt ut advarsler til over 78 millioner amerikanere, som vil påvirkes av de kalde temperaturene også de neste dagene.

– Stormene vil fortsette å treffe deler av landet med stor kraft. Forvent store mengder snø, advarer National Weather Service.

Relatert