Har brukt tusenvis av dugnadstimer på en russetid som kanskje ikke blir

– Vi kan ikke utsette oss for korona kun på grunn av russetiden.

De siste forberedelsene til russetiden er i gang. I Bergen står russebussen «Madammen 2021» snart klar til å tas i bruk når russefeiringen starter i april. Men russetiden henger i en tynn tråd.

– Russebussen var et prosjekt vi startet med for snart tre år siden, forteller bussmedlemmene Mathilde Schutz Pettersen (19) og Synne Davidsen (18).

Sammen med 24 andre jenter har vennegjengen investert tusenvis av dugnadstimer for å finansiere en russetid som kanskje ikke blir noe av.

TRUDE DREVLAND: Det var ingen tvil om at det var den tidligere ordføreren i Bergen, Trude Drevland, som skulle pryde russebussen.
TRUDE DREVLAND: Det var ingen tvil om at det var den tidligere ordføreren i Bergen, Trude Drevland, som skulle pryde russebussen. Foto: Elias Engevik / TV 2

– Det er kjempekjipt, men det er viktig å huske på at det herjer en global pandemi i verden akkurat nå. Vi kan ikke utsette oss for korona kun på grunn av russetiden.

– Hvordan har det vært å planlegge en millionbuss når det har vært en pandemi og dere ikke vet om det blir en russetid?

– Da vi startet dette prosjektet, visste vi naturligvis ikke at det ville komme en pandemi. Russetiden er ikke alt her i livet, men det hadde vært fint med en liten feiring. Hvis det ikke blir en russetid, sitter vi i hvert fall igjen med veldig fine minner.

Dette sier Bent Høie om russetiden

I slutten av mars i fjor måtte russen belage seg på en avlyst russetid. Rett før 17. mai endret imidlertid regjeringen koronatiltakene på grunn av lave smittetall - og 50 personer kunne derfor samle seg på samme sted.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie knuser russedrømmen for årets russ.
Helse- og omsorgsminister Bent Høie knuser russedrømmen for årets russ. Foto: Thomas Evensen / TV 2

Russen fikk derfor en forsinket feiring i juni.

Også i år må russen belage seg på å finne nye måter å feire at tre års videregående skolegang er over, varslet statsminister Erna Solberg (H) forrige uke.

Hvordan årets russefeiring vil foregå, er foreløpig usikkert.

– Det blir en russefeiring i vår også - slik som det var i fjor. Men russefeiringen blir nok ikke slik som man kanskje håper på. Russefeiringen vil skje under strenge smitteverntiltak, forteller helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til TV 2.

– Jeg håper vi til våren kan være i en situasjon hvor det er mulig å gjøre mer, men det er dessverre for tidlig å si hva som blir tiltakene så sent ute i våren.

Knuser russedrømmen

Landstreffet i Stavanger er Norges største russearrangement med over 14.500 deltakere. I fjor måtte arrangørene avlyse russetreffet på grunn av koronasituasjonen. Statsminister Erna Solberg tror det samme vil skje i år.

TV 2 har vært i kontakt med presseansvarlig Aasmund Lund, som forteller at årets russetreff planlegges fortløpende.

– Det er foreløpig usikkert hvordan restriksjonene kommer til å bli i mai. Derfor forbereder vi oss så godt som vi kan. Utfallet kommer når vi vet hvilke tiltak som kommer, forteller Lund.

Til tross for usikkerheten rundt om det blir et russetreff eller ikke, ble billettene raskt revet bort.

– Hvis arrangementet ikke blir noe av, vil russen få tilbakebetalt pengene for Landstreffet, sier Lund.

– Det er ikke synd på oss

Jentene på «Madammen 2021» har ikke mistet håpet om å få til en russefeiring. De velger å fortsette planleggingen frem til de får en kontrabeskjed.

– Vi har veldig lyst på en russetid, men vi kan ikke gjøre det på bekostning av situasjonen som er. Det er ikke synd på oss, forteller Mathilde.

BERGENSBUSS: Russebussen «Madammen 2021» fra Bergen består av 26 jenter.
BERGENSBUSS: Russebussen «Madammen 2021» fra Bergen består av 26 jenter. Foto: Elias Engevik / TV 2

Jentegjengen fra Bergen har bestemt seg for å være optimistiske og angrer ikke på at de startet russebussen.

– Dette er tre år av livene våre hvor vi har skapt nye venner, erfaringer og minner. Vi ville ikke vært foruten alt dette, forteller Synne.

– Hva gjør dere hvis det ikke blir en russetid?

– Da kommer vi nok til å felle noen tårer, men slik er det bare. Vi får heller ta oss en ordentlig fest når alt dette er over.

Relatert