NÆRE: Donald Trump hadde et tett forhold til kronprins Mohammed bin Salman under sin tid i Det hvite hus. Nå varsler Joe Biden nye takter.
NÆRE: Donald Trump hadde et tett forhold til kronprins Mohammed bin Salman under sin tid i Det hvite hus. Nå varsler Joe Biden nye takter. Foto: Kevin Lamarque/RETUERS

Biden vil kutte kontakten med Mohammed bin Salman

USAs ferske president varsler en ny strategi overfor Saudi-Arabia. Biden vil plassere kronprins Mohammed bin Salman på sidelinja.

Biden-administrasjonen forventer at Saudi-Arabia «endrer sin tilnærming» til USA. Samtidig varsler presidenten at han vil ha så lite direkte kontakt med landets leder og kronprins Mohammad bin Salman som overhodet mulig.

Presidenten vil dermed velge en helt annen strategi enn forgjengeren Donald Trump, som gjentatte ganger hyllet sin «venn» bin Salman.

Duket for Khashoggi-rapport

Bidens stilskifte kommer samtidig som amerikanske etterretningsmyndigheter gjør seg klare til å offentliggjøre en rapport om bin Salmans påståtte innblanding i det brutale drapet på Jamal Khashoggi.

Rapporten er forventet å deles med Kongressen allerede neste uke, og vil kaste nytt lys over dødsfallet til den regime-kritiske journalisten.

Pressesekretær i Det hvite hus, Jen Psaki, sier til CNN at Joe Biden ønsker å «rekalibrere» USAs forhold til Saudi-Arabida. Dette vil blant annet involvere å forholde seg til kong Salman, heller enn kronprins Mohammed, som landets øverste leder.

Mens kong Salman er Saudi-Arabias statsoverhode på papiret, har sønnen Muhammed de siste årene fått stadig mer innflytelse.

Skaper spekulasjoner

Den nye strategien har fått flere til å spekulere i om Biden-administrasjonen forsøker å presse kong Salman til å vrake prins Mohammed til fordel for en ny etterfølger.

Det amerikanske utenriksdepartementet vil ikke kommentere spekulasjonene, men understreker at USA fremdeles anser Saudi-Arabia som en viktig alliert.

– Det amerikanske folk forventer at USAs politikk overfor Saudi-Arabia prioriterer betydningen av rettsstaten og respekt for menneskerettigheter. USA vil samarbeide med Saudi-Arabia på områder hvor vi har like prioriteringer, men vi vil ikke være redde for å forsvare amerikanske interesser og verdier hvor prioriteringene er ulike, sier en talsperson for Utenriksdepartementet til The Guardian.

Etterlengtet Israel-samtale

Onsdag kontaktet også Biden en annen av Trumps nære allierte, nemlig Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Netanyahu hadde et svært godt forholdt til president Trump. At det gikk en hel måned før Biden ringte, gikk derfor ikke upåaktet hen.

Onsdagens samtale mellom de to lederne var imidlertid «vennskapelig og svært varm», ifølge Netanyahu.

Ifølge den israelske avisen Haaretz snakket de to blant annet om «fredsprosessen i Midtøsten, trusselen fra Iran og andre regionale sikkerhetsutfordringer».

Relatert