MINNES: George Floyds død skapte demonstrasjoner over hele verden i fjor. Her fra et minnesmerke i Floyds hjemby Minneapolis.
MINNES: George Floyds død skapte demonstrasjoner over hele verden i fjor. Her fra et minnesmerke i Floyds hjemby Minneapolis. Foto: Lucas Jackson/REUTERS

Floyd-familien raser mot politiets groteske Valentines-hilsen

Familien til avdøde George Floyd krever en beklagelse fra Los Angeles-politiet, som nå etterforskes for sin sjokkerende Valentines-hilsen.

Politiet i Los Angeles har startet en intern etterforskning etter at en politibetjent varslet om det upassende Valentines-kortet. Ifølge varsleren har flere ansatte i politiet delt et bilde av avdøde George Floyd med ordene «Du tar pusten fra meg» i et «valentines-format».

Floyd døde i fjor vår, etter at en politibetjent knelte på nakken hans i over åtte minutter. I løpet av de åtte minuttene sa Floyd «Jeg får ikke puste» flere ganger.

Krever konsekvenser

Statsadvokaten i Los Angeles, George Gascon, går svært hardt ut mot valentines-kortet.

Statsadvokat George Gascon krever at de involverte politibetjentene får sparken.
Statsadvokat George Gascon krever at de involverte politibetjentene får sparken. Foto: Bryan Chan/AP

– Å feire at en afroamerikansk mann ble drept av politiet viser en total mangel på medmenneskelighet. Den hånlige valentines-hilsenen understreker problematiske og rasistiske holdninger innad i politiet, skriver Gascon på Twitter.

Statsadvokaten krever at alle de involverte får sparken. Samtidig varsler han at man i lys av hendelsen vil etterforske om noen av hans pågående saker har blitt påvirket av «forutinntatt politiarbeid».

– Vil føle min vrede

Gascon tok seg også tid til å hylle politiledelsen i Los Angeles, som har iverksatt en intern etterforskning. Politisjef Michel Moore sier at politiet vil forsøke å finne ut av hvordan bildet havnet hos politiet og hvem som var involvert, skriver Los Angeles Times.

– Folk vil føle min vrede, advarte Moore da han kunngjorde etterforskningen. Politisjefen sier at varsleren vil avhøres mandag.

Politisjef Michel Moore tar varselet på alvor.
Politisjef Michel Moore tar varselet på alvor. Foto: Mark J. Terrill/AP Photo

– Gjennom etterforskningen vil vi avgjøre hvor troverdig anklagene er, samtidig vi ønsker å forsterke vår nulltoleranse når det gjelder alt som involverer rasisme, legger Moore til.

Familien reagerer

Også Floyds familie reagerer kraftig på avsløringen.

– Dette er mer enn å gjøre vondt verre, dette er å gjøre død verre, tordner familiens advokat Ben Crump i en uttalelse. Han sier familien krever en umiddelbar unnskyldning fra politiet, og krever at ledelsen kommer til bunns i Valentines-mysteriet.

– Det er ufattelig hvor hjerteløs og ondskapsfull en person må være for å gjøre noe slikt, og det peker på et mye større problem innad i Los Angeles-politiet, fortsetter advokaten.

Rettssaken mot den tidligere politimannen Derek Chauvin starter neste måned. Chauvin ble filmet mens han knelte på nakken til Floyd, og er blant annet tiltalt for drap.

Relatert