En bit av norge:

Christer Rødseths oppskrifter fra Hardanger

Her kan du finne oppskriftene fra En bit av Norge.

Andebryst med bakt sellerirot og eplesaus

4 porsjoner

  • 1 sellerirot
  • 2 store andebryst
  • salt
  • 4 sjalottløk
  • 2 fedd hvitløk
  • avskjær av and
  • olje til steking
  • 1 kanelstang
  • 1 stjerneanis
  • 2 nellikspiker
  • 0,5 appelsin, med skall
  • 1eple
  • 4 dl tørr sider
  • 4 dl god kraft

Montering

  • 1 eple
  • 2 plommer
  • 2 ss smør til steking
  • 1 ss frisk persille, hakket

Skjær vekk jord og vask sellerirot, behold skallet på, bak i ca. 1 time på 180 °C. Renskjær andebryst, skjær ruter i fettet. Krydre godt med salt, stek med skinnsiden ned i medium varm panne til fettet er gyllent og sprøtt, snu og stek et minutt på andre siden. Etterstek i ovnen på 180 °C. i ca. 6 minutter, legg over på fjøl og la hvile i minst 10 minutter før servering.

Skrell og del sjalottløk og hvitløk i biter. Brun avskjær i litt olje, tilsett kanelstang, stjerneanis og nellik, fres så det begynner å dufte, ha i sjalottløk og hvitløk. Del eple og appelsin i biter, ha over i pannen, vend og hell på sider og kraft. Kok i ca. 10 minutter, sil over i kjele.

Del eple og plommer i små biter. Varm smør i en panne. Del sellerirot i to og grav ut grønnsakskjøttet i store kuler med skje, stek gyllent i smør, dryss på litt salt og finhakket persille. Kok opp sausen tilsett eple og plommebiter. Del andebryst i skiver. Anrett tallerkener med stekt sellerirot og andebryst, øs over saus, pynt med litt persille.

Varm eplekake med eplekompott og karamellsaus

4 porsjonskaker i former på ca. 10 cm, gjerne med lokk, eller en form på ca. 20 cm

  • 100 g meierismør, romtemperert
  • 100 g sukker
  • 0,5 vaniljestang, frøene
  • 1 egg
  • 100 g mel
  • 1 ts bakepulver
  • 2 syrlige epler
  • smør og sukker til smøring av former
  • sukker og kanel til å ha på toppen av kaken før steking

Pisk smør, sukker og vaniljefrø godt sammen gjerne med elektrisk visp. Bland i egg til godt blandet, bland inn mel og bakepulver, rør godt sammen. Forvarm ovnen til 140 °C. Smør formene med smør og sukker, legg en liten bit bakepapir i bunnen av formene.

Fordel røren i formene. Skrell epler, del i båter, press eplebåtene litt ned i deigen, dryss med kanel og sukker og stek i ca. 40 minutter. La hvile i formene etter steking i 15-20 minutter, bruk en liten kniv, skjær rundt kanten og tipp kaken over på en rist, avkjøl. Ikke vask formene.

Eplekompott

  • 4 syrlige epler
  • 100 g sukker
  • 1 kanelstang
  • 1 dl fersk eplejuice
  • Sitronsaft etter smak

Skrell eplene og kutt i små biter. Ha sukker og vann i en vid kjele og smelt til lyst karamellisert. Ha i epler, kanelstang og eplejuice og la småkoke til sukker er oppløst. Trekk kjelen av varmen.

Tips: Ønsker du en kompott med litt større eplebiter, kutter du bitene større før du koker de.

Karamellsaus

  • 100 g sukker
  • 2 ss vann
  • 50 g smør
  • 100 g kremfløte
  • 0,5 ts maldonsalt

Kok sukker og vann til lys karamell. Rør inn smør og fløte, kok sammen, tilsett salt. Trekk kjelen av varmen.

Til servering:

  • Seterrømme
  • 1 knivsodd ekte vaniljefrø

Visp rømme luftig med vaniljefrø og server ved siden av eplekaken.

Forvarm ovnen til 140 °C. Monter desserten ved å fordele eplekompott i formene, legg kaken på toppen, press litt ned og hell karamellsaus på toppen, sett på lokk og varm i 6 minutter.

Server varm med pisket rømme.

Epletoddy

2 porsjoner

  • 2 dl eplejuice
  • 1 appelsinbåt med skall
  • 1 kanelstang
  • 0,5 vaniljestang, uten frø
  • 1 ss honning
  • 6 cl gin
  • epleskall til pynt

Hell eplejuicen i kjele, ha i appelsinbåt, kanelstang og vaniljestang, varm opp til kokepunktet, trekk av varmen og rør inn honning.

Fordel i serveringsglass. Ha i gin, rør om og pynt med epleskall.

Relatert