
En bit av norge:
Christer Rødseths oppskrifter fra Hardanger
Her kan du finne oppskriftene fra En bit av Norge.
Andebryst med bakt sellerirot og eplesaus
4 porsjoner
- 1 sellerirot
- 2 store andebryst
- salt
- 4 sjalottløk
- 2 fedd hvitløk
- avskjær av and
- olje til steking
- 1 kanelstang
- 1 stjerneanis
- 2 nellikspiker
- 0,5 appelsin, med skall
- 1eple
- 4 dl tørr sider
- 4 dl god kraft

Montering
- 1 eple
- 2 plommer
- 2 ss smør til steking
- 1 ss frisk persille, hakket
Skjær vekk jord og vask sellerirot, behold skallet på, bak i ca. 1 time på 180 °C. Renskjær andebryst, skjær ruter i fettet. Krydre godt med salt, stek med skinnsiden ned i medium varm panne til fettet er gyllent og sprøtt, snu og stek et minutt på andre siden. Etterstek i ovnen på 180 °C. i ca. 6 minutter, legg over på fjøl og la hvile i minst 10 minutter før servering.
Skrell og del sjalottløk og hvitløk i biter. Brun avskjær i litt olje, tilsett kanelstang, stjerneanis og nellik, fres så det begynner å dufte, ha i sjalottløk og hvitløk. Del eple og appelsin i biter, ha over i pannen, vend og hell på sider og kraft. Kok i ca. 10 minutter, sil over i kjele.
Del eple og plommer i små biter. Varm smør i en panne. Del sellerirot i to og grav ut grønnsakskjøttet i store kuler med skje, stek gyllent i smør, dryss på litt salt og finhakket persille. Kok opp sausen tilsett eple og plommebiter. Del andebryst i skiver. Anrett tallerkener med stekt sellerirot og andebryst, øs over saus, pynt med litt persille.
Varm eplekake med eplekompott og karamellsaus
4 porsjonskaker i former på ca. 10 cm, gjerne med lokk, eller en form på ca. 20 cm

- 100 g meierismør, romtemperert
- 100 g sukker
- 0,5 vaniljestang, frøene
- 1 egg
- 100 g mel
- 1 ts bakepulver
- 2 syrlige epler
- smør og sukker til smøring av former
- sukker og kanel til å ha på toppen av kaken før steking
Pisk smør, sukker og vaniljefrø godt sammen gjerne med elektrisk visp. Bland i egg til godt blandet, bland inn mel og bakepulver, rør godt sammen. Forvarm ovnen til 140 °C. Smør formene med smør og sukker, legg en liten bit bakepapir i bunnen av formene.
Fordel røren i formene. Skrell epler, del i båter, press eplebåtene litt ned i deigen, dryss med kanel og sukker og stek i ca. 40 minutter. La hvile i formene etter steking i 15-20 minutter, bruk en liten kniv, skjær rundt kanten og tipp kaken over på en rist, avkjøl. Ikke vask formene.
Eplekompott
- 4 syrlige epler
- 100 g sukker
- 1 kanelstang
- 1 dl fersk eplejuice
- Sitronsaft etter smak
Skrell eplene og kutt i små biter. Ha sukker og vann i en vid kjele og smelt til lyst karamellisert. Ha i epler, kanelstang og eplejuice og la småkoke til sukker er oppløst. Trekk kjelen av varmen.
Tips: Ønsker du en kompott med litt større eplebiter, kutter du bitene større før du koker de.
Karamellsaus
- 100 g sukker
- 2 ss vann
- 50 g smør
- 100 g kremfløte
- 0,5 ts maldonsalt
Kok sukker og vann til lys karamell. Rør inn smør og fløte, kok sammen, tilsett salt. Trekk kjelen av varmen.
Til servering:
- Seterrømme
- 1 knivsodd ekte vaniljefrø
Visp rømme luftig med vaniljefrø og server ved siden av eplekaken.
Forvarm ovnen til 140 °C. Monter desserten ved å fordele eplekompott i formene, legg kaken på toppen, press litt ned og hell karamellsaus på toppen, sett på lokk og varm i 6 minutter.
Server varm med pisket rømme.
Epletoddy
2 porsjoner

- 2 dl eplejuice
- 1 appelsinbåt med skall
- 1 kanelstang
- 0,5 vaniljestang, uten frø
- 1 ss honning
- 6 cl gin
- epleskall til pynt
Hell eplejuicen i kjele, ha i appelsinbåt, kanelstang og vaniljestang, varm opp til kokepunktet, trekk av varmen og rør inn honning.
Fordel i serveringsglass. Ha i gin, rør om og pynt med epleskall.