Mandelkake med tilbehør
Christer Rødseth serverer sin mandelkake med ostekrem, eplekompott eller ananaskompott og karamellsaus.
Mandelkake
Dette trenger du:
- 300 g mandelmel (kjør mandler fint i en kjøkkenmaskin eller males som til kransekake)
- 300 g melis
- 55 g maizena
- 60 g honning
- 345 g eggehvite
- 245 g brunet smør (smør kokes i kjele til det er gyllent, rør ofte)
- 1 ts kanel
- 1 liten klype maldonsalt
Ostekrem
Dette trenger du:
- 200 g kremost
- 200 g melis
- 125 g smør
- Sitronsaft til smak
- Eplekompott
- 4 grønne epler eller ½ ananas
- 100 g sukker
- 1 dl fersk eplejuice (byttes med vann om du vil bruke ananas)
- 1 kanelstang
- Sitronsaft etter smak
Karamellsaus
Dette trenger du:
- 100 g sukker
- 2 ss vann
- 50 g smør
- 100 g kremfløte
- Litt maldonsalt
Slik gjør du:
Brun smøret i en kjele. Det gjøres ved å koke smøret til melkeproteinet blir karamellisert. Avkjøl smøret litt. Bland resterende ingredienser. Sammen i en kjøkkenmaskin med K-vispen (grinda). Rør forsiktig mens du sper i det brunede smøret.
Smør en form på 24 cm med smør og sukker, husk bakepapir i bunnen. Stek på ca. 170 grader varmluft i ca. 40 minutter. Avkjøl på rist.
Ingrediensene til ostekrem piskes sammen luftig. Smak til med sitron om du ønsker.
Skrell eplene og kutt i små biter. Ha sukkeret i en vid kjele og smelt til det er gyllent. Ha på epler, kanelstang og eplejuice og la det småkoke til sukker er oppløst. Ønsker du en kompott med litt større eplebiter, kutter du bitene større før du koker de.
Ha sukker og vann i en kjele. Kok opp og la det koke til det blir en gylden karamell. Rør så inn smør og fløte. La det koke 3-4 minutter og ha i en klype salt til slutt. Avkjøl.
Ved anretning legger du krem på kaken, pynt med karamellsaus og for eksempel litt ristede eller karamelliserte mandler med litt salt og tørkede blomster.