En demonstrant holder opp plakater foran en stridsvogn i Myanmar, hvor demonstrasjonene fortsetter for fullt.
En demonstrant holder opp plakater foran en stridsvogn i Myanmar, hvor demonstrasjonene fortsetter for fullt. Foto: Ye Aung Thu / AFP

Nye demonstrasjoner i Myanmar

Protestene fortsetter i Myanmar, selv etter at juntaen mandag kuttet internett, sendte tanks ut i gatene og skjøt mot demonstranter. Befolkningen tyr til sosiale medier hvor de trygler om hjelp.

Militæret har trappet opp i forsøk på å slå ned opprøret mot kuppet de gjennomførte for to uker siden, der landets sivile leder Aung San Suu Kyi og hundrevis av andre fra regjeringen hennes har blitt pågrepet.

Kuppet har ført til raseri i Myanmar, og demonstrantene har nektet å gi seg. Mandag morgen ble internett stengt ned, samtidig som militærets tilstedeværelse ble styrket rundt om i landet.

#WhatsHappeningInMyanmar

På sosiale medier florerer det med innlegg med hasjtaggen #WhatsHappeningInMyanmar. Demonstranter deler sine opplevelser av hva som foregår, til tross for at internett er nede.

Bildene viser tanks og militær i gatene, og skadde demonstranter.

Demonstrantene trygler om hjelp fra resten av verden, spesielt rettet mot USA og president Biden.

I en av videoene publisert på Twitter høres lyder av våpen som avfyres og folk som roper.

– VÆR SÅ SNILL!!! Folk i Myanmar trenger hjelpen din akkuratt nå. Dette skjedde akkurat i Myitkyina. USA, vær så snill og hjelp oss. Vi er ikke trygge lenger, står det skrevet.

Protestene fortsetter

Flere soldater ble sendt til viktige områder i Yangon, landets finanssenter og største by, inkludert pansrede kjøretøy ved sentralbanken. Nye demonstrasjoner har senere oppstått, også i nærheten av sentralbanken.

I et distrikt nord i Yangon demonstrerte flere hundre studenter, ifølge en AFP-journalist.

Juntaen truet søndag med represalier mot dem som skjuler etterlyste aktivister. Men det la ingen demper på protestene, og for niende dag på rad tok titusener til gatene i både Yangon, Mandalay og hovedstaden Naypyidaw og en rekke andre byer for å protestere mot kuppet.

– Uakseptabelt

I byen Myitkyina brukte sikkerhetsstyrkene både tåregass og åpnet ild for å spre demonstranter som protesterte foran kontorene til el-selskapet Buga.

Det er foreløpig uklart om soldatene skjøt med gummikuler eller vanlig ammunisjon. Flere lands ambassadører, deriblant Norges, har bønnfalt sikkerhetsstyrkene i Myanmar om ikke å bruke vold mot demonstranter.

I en uttalelse søndag sier FNs generalsekretær António Guterres at rapportene om «vold, skremselstaktikk og trakassering fra sikkerhetsstyrker er uakseptable».

Relatert