ET STYKKE UNNA: Kjetil Jansrud i aksjon ujnder VM-utforen i Cortina søndag.
ET STYKKE UNNA: Kjetil Jansrud i aksjon ujnder VM-utforen i Cortina søndag. Foto: Gabriele Facciotti

Jansrud klarte ikke å forsvare VM-gullet i utfor

Etter en tung sesong ble det som ventet for tøft for Kjetil Jansrud i kamp om VM-medaljene. Østerrikeren Vincent Kriechmayr tok gull i VM i Cortina.

Det ble ingen kopi av triumfen i Åre for to år siden for Kjetil Jansrud (35).

Vinstra-alpinisten har slitt med å dominere toppen av alpinsirkuset denne sesongen, og på søndagens VM-utfor måtte Jansrud igjen strekke våpen.

– Tok med helt ut

Jansrud kjørte i mål ett sekund og to hundredeler bak Vincent Kriechmayr, som tok gullet. Jansrud ble nummer åtte.

– Jeg tok meg helt ut både fysisk og mentalt. Jeg er ikke bra nok. Det kan jeg leve med, selv om det ikke var det noen hadde håpet på, sier Jansrud til NRK.

Overfor TV 2 gir Jansrud uttrykk for at han ikke har noe å utsette på innsatsen, selv om det er skuffende ikke å kunne forsvare VM-gullet eller kjempe om medaljene.

– Jeg har slitt i hele år. Det blir sånn som i dag. Bortsett fra noen småfeil, så henger jeg partivis med. Det får jeg ta med meg selv om det er ganske uinteressant å snakke om resultater bak topp tre, sier Jansrud.

– Er du skuffet?

– Både og. Det handler litt om tidligere meritter også. Jeg er her for å prøve å kunne levere medaljer. Det er der målet mitt ligger også. Det er skuffende ikke å gjøre det.

– Ikke kjørt bra nok

Forventningene var dempet til Jansrud etter en sesong et stykke unna det vanlige. I utfor er fjerdeplassen fra Val Gardena det beste Jansrud har prestert i verdenscupen. Utenom det er plasseringene 20, 18, 26 og 13 et tydelig bevis på at utforformen ikke har vært til stede.

– Det realistiske som har kommet inn i VM her er at jeg ikke har kjørt bra nok. Men man ønsker ikke å akseptere det før rennet er kjørt, sier Jansrud, som klarer å se litt større på det.

– Det er to aspekter. Det ene er at vi ikke leverer medaljer. Jeg er regjerende, og det er skuffende. Den andre delen er å stå her med flagget på brystet og rakrygget kunne akseptere at sånn er det. Det må vi bare ta innover oss.

Røa imponerte

Sterkest i Cortina-utforen var Kriechmayr, som leverte strålende fra startnummer én. Andreas Sander fra Tyskland kapret sølvet kun ett hundredel bak Kriechmayr, mens veteranen Beat Feuz kjørte ned til bronsemedaljen.

I sin VM-debut leverte Henrik Røa et solid renn. Han kjørte inn til tiendeplass ett sekund og ti hundredeler bak Kriechmayr.

– Dette hadde jeg ikke drømt om. Å få til dette i VM i Cortina, første gang jeg er her, det betyr mye, sier Røa til TV 2.

Han leverte fra seg et skikkelig jubelbrøl da han passerte målstreken i Cortina.

– Det er dette jeg har gjort siden jeg var bitteliten. Helt siden pappa dro meg med på helgeturer til Norefjell. Det var ski det gikk i. Det var en glede og moro å stå på ski. Den gleden har bare fortsatt. Det å kunne dra med helt til VM er ekstra spesielt, sier Røa.

Jansrud, som sammen med Røa vært beholdningen på et skadeskutt fartslag de siste ukene, er dypt imponert over Røa.

– Hatten av til Henrik. Nå må vi gå ut av situasjonen. Vi er i et VM. Det er medaljer som teller, men vi må ta en pause. Det Henrik gjør i dag, er enormt imponerende. Han har virkelig benyttet muligheten, sier Jansrud.

– Han skal få lov til å feire dette. Jeg får gå bort fra at dette med medaljer kun teller. Topp ti er en liten medalje for ham. Han er selvskreven her og på laget neste sesong.

Relatert