Speaker Nansy Pelosi gikk hardt ut mot republikanerne som stemte mot straffeforfølgelse av den tidligere presidenten.
Speaker Nansy Pelosi gikk hardt ut mot republikanerne som stemte mot straffeforfølgelse av den tidligere presidenten. Foto: Alexander Drago / Reuters

Pelosi håner «feige» senatorer

Tidligere president Donald Trump frikjennes etter riksrettsforfølgelsen – speaker Nancy Pelosi tordner mot republikanske senatorer.

Lørdag kveld var resultatet klart, og Trump ble frikjent i riksrettssaken etter at 43 senatorer stemte imot og 57 stemte for.

Demokraten Nancy Pelosi uttalte seg etter resultatet var klart, og gikk hardt ut mot de «feige» republikanske senatorene som stemte for at Trump var uskyldig.

– Det vi så i Senatet i dag var en gruppe med feige republikanere som tilsynelatende ikke har noe annet valg fordi de er redde for å miste jobben sin, sa hun på en pressekonferanse i Washington.

«Grovt utilstrekkelig»

Trump var tiltalt for å oppildne til angrepet på Kongressen 6. januar, men kun 57 av de 100 senatorene stemte ja i skyldspørsmålet da saken ble avgjort lørdag. Sju av dem var republikanere.

Med den andre riksrettssaken mot Trump over, har noen demokrater og republikanere i Representantenes hus og Senatet foreslått kritikk av Trump som en mulighet.

Det mener Pelosi er grovt utilstrekkelig med tanke på at det var USAs nasjonalforsamling som ble angrepet. Stormingen av Kongressen krevde fem menneskeliv, blant dem en politibetjent.

Applauderer republikanerne som stemte for

Da Pelosi kunngjorde uttalelsene sine rettet mot frikjennelsen, skrev hun at hun applauderer republikanerne som stemte for straffeforfølgelse av Trump.

Nancy Pelosi under en pressekonferanse etter at senatet frikjente Donald Trump.
Nancy Pelosi under en pressekonferanse etter at senatet frikjente Donald Trump. Foto: Alexander Drago / Reuters

– Andre republikanske senatorers benektelse for å holde Trump ansvarlig kommer til å ansees som en av de mørkeste og mest uærlige handlingene i vår nasjons historie, fortsatte hun.

I en annen Twitter-melding refset hun Mitch McConnell for hans håndtering av saken.

– Det er patetisk det McConnell holdt senatet stengt slik at impeachment-artikkelen ikke kunne mottas og brukte det som sin unnskyldning for å stemme for å frifinne, skrev hun.

– Demokratiet er skjørt

President Biden mener at det ikke er noen tvil om at Trump er skyldig, til tross for frifinnelse.
President Biden mener at det ikke er noen tvil om at Trump er skyldig, til tross for frifinnelse. Foto: Mandel Ngan / AFP

– Selv om den endelige avstemmingen ikke førte til den domfellelse, er det ikke tvil om kjernen i tiltalen, sier Biden etter at Senatet stemte for å frifinne Trump i hans andre riksrettssak med 57 mot 43 stemmer.

Biden påpeker til at stormingen av Kongressen 6. januar, som Trump var tiltalt for å oppildne til, viser at demokratiet er sårbart.

– Dette triste kapitelet i vår historie er en påminnelse om at demokratiet er skjørt. At det alltid må forsvares. At vi alltid må være på vakt, sier presidenten i en uttalelse.

– Vi skal til Disney World!

Forsvarer Michael van der Veen, nummer to fra venstre, feirer med en knokehilsen på Senates undergrunnsbane på Capitol Hill etter tidligere president Donald Trump ble frikjent i riksrettssaken lørdag.
Forsvarer Michael van der Veen, nummer to fra venstre, feirer med en knokehilsen på Senates undergrunnsbane på Capitol Hill etter tidligere president Donald Trump ble frikjent i riksrettssaken lørdag. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

Advokatene til Trump rettet seg mot reporterne når de takket Senatet for utfallet av rettsaken. De spøkte etter frikjennelsen lørdag kveld:

– Vi skal til Disney World!, sa Michael van der Veen, som la fram store deler av forsvarets prosedyre. Han ga knoken til en kollega mens han forlot bygningen.

Relatert