Stor snøskredfare flere steder: – Dropp turen i helga

Det er gått flere snøskred i Troms lørdag ettermiddag. Nå advarer politiet turgåere.

I Troms gikk det lørdag ettermiddag to snøskred i løpet av kort tid.

Det første gikk ved 14-tiden, ved Buren. En times tid senere gikk et nytt snøskred ved fjellheisen ved Storsteinen i Tromsø.

– Det kan ha vært flaks at det ikke har gått noen mennesker i de skredene som har gått. Det er stor skredfare i distriktet vårt nå, og mannskapene vi har hatt ute melder om krevende forhold. Derfor bør det ligge ekstra vurdering i bånn om man velger å gå ut på tur, sier operasjonsleder Roy Nagel i Troms politidistrikt til TV 2.

Vanskelige forhold

Han forteller at det meldes om at det er folk ute i områder der det kan gå snøskred.

– Vi vet det er folk der ute, selv steder der det ikke er noen sikt, og vi håper de gjør gode vurderinger slik ta vi slipper å sende ut våre mannskaper i de krevende forholdene, sier Nagel.

Han opplyser også at det flere steder vil være umulig å bruke redningshelikopter, på grunn av forholdene.

Snøskredvarselet for Finnmarkskysten, Vest-Finnmark, Nord-Troms, Lyngen, Sør-Troms, Indre Troms, Salten og Svartisen er på nivå 3, som er «betydelig snøskredfare». I Nord-Trøndelag er det lørdag nivå 4, stor snøskredfare.

– Det vi ser i Troms, er at grunnforholdene gjør at skred fort utløses av turgåere. Jeg håper alle tenker seg om en ekstra gang, og kanksje til og med dropper turen i helga, sier Nagel.

Flere skred

I Møre og Romsdal ble en man tatt av et snøskred ved Averøy like før klokken 16.30 lørdag.

– Mannen ble tatt og ført 100 meter ned i skredet. Han kom seg selv ut av området, og fremstår som uskadd, skriver Politiet i Møre og Romsdal på Twitter.

I dette området er skredfaren på nivå 2, noe som betyr at den er større enn vanlig.

Også i Innlandet gikk det lørdag formiddag to snøskred, ett i Ljørdalen og ett i Trysilfjellet. Ingen ble skadd her heller, men flere personer var i tilknytning til skredet.