STILT FOR RIKSRETT: Daværende president Donald Trump under talen til sine tilhengere ved Det hvite hus 6. januar.
STILT FOR RIKSRETT: Daværende president Donald Trump under talen til sine tilhengere ved Det hvite hus 6. januar. Foto: Jim Bourg / Reuters

riksrettssaken:

Kan avgjøres i dag: Fortsatt uklart hvordan topprepublikaner vil stemme

Mye tyder på at riksrettssaken kan bli avgjort allerede i løpet av lørdagen. Senatets mektigste republikaner Mitch McConnell har fortsatt ikke røpet hvorvidt han vil stemme for å dømme Donald Trump.

Den andre riksrettssaken mot tidligere president Donald Trump begynte tirsdag, og kan bli avsluttet allerede lørdag.

Fredag hadde Trumps forsvarere 16 timer til disposisjon for sin prosedyre, men brukte kun litt over tre timer. Senatorer fikk så muligheten til å stille spørsmål, men seansen var over etter noen timer.

Det innkalles ingen vitner i saken, og dermed blir lørdag trolig siste dag. Saken gjenopptas lørdag klokken 16 norsk tid med sluttprosedyrer, før en avstemning kan skje i 21-tiden.

CNN-journalist Jeff Zeleny er blant dem som tror avstemningen vil skje lørdag.

Også Bloomberg skriver at riksrettssaken er ventet å bli fullført i løpet av lørdagen.

Uklart hvordan McConnell stemmer

Senatets mektigste republikaner Mitch McConnell har sjelden gitt så få signaler før en så viktig avstemning, skriver nyhetsbyrået AP.

Mange forventer at republikanernes mindretallsleder i Senatet kommer til å støtte en frikjennelse av den tidligere presidenten, som er tiltalt for å ha oppildnet opprørerne som stormet Kongressen 6. januar.

Men ingen er helt sikre. Politikerne i Washington kommer til å holde pusten når man under avstemningen kommer til McConnells navn, ifølge AP.

De 50 demokratene i Senatet trenger å få 17 republikanere over på sin side for å få Trump dømt, men det anses som lite sannsynlig at de klarer det.

Påvirker ettermælet

McConnells stemme er ventet å påvirke partiets utsikter i kommende valg både på kort og lang sikt, og det vil ha mye å si både for Trumps og McConnells ettermæle.

McConnell fyller 79 år i mars og har ikke noe gjenvalg å tenke på før om knapt seks år.

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell.
Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

Hvis McConnell stemmer for at Trump er skyldig, kan det gi tvilende republikanere en grunn til å gjøre det samme, mener analytikere. Og selv om det ikke er nok til å få Trump dømt, vil det bli stående igjen i historiebøkene at det i begge partier var støtte for å dømme ekspresidenten.

Samtidig vil det føre til rasende reaksjoner blant de 74 millioner velgerne som støttet Trump under valget i november. Selv om han tapte valget, har ingen tidligere republikansk presidentkandidat fått så mange stemmer.

Strategisk

At McConnell holder kortene tett til brystet, er ingen overraskelse. Han er kjent for sine langtrukne strategier.

– For McConnell handler det alltid som strategi, det handler alltid om hvordan han kan fortsette for å kjempe videre enda en dag, sier demokraten Colmon Elridge, som leder Det demokratiske partiet i delstaten Kentucky.

McConnell har gitt tydelig uttrykk for at han er opprørt etter stormingen av Kongressen, men samtidig forsøker han å holde Det republikanske partiet sammen, påpeker John Feehery, som tidligere har arbeidet som rådgiver for republikanerne i Kongressen.

Hvis McConnell stemmer for frifinnelse, vil partiets ulike fløyer være fastlåst i sin kamp for å finne et felles ståsted etter Trumps fire år ved makten, mener han.

Stemmer han ja i skyldspørsmålet, vil det føre til mer uro og bevegelse ettersom det vil tolkes som et forsøk på å løsrive partiet fra Donald Trump, noe som kan føre til at partiet blir hardt straffet av mange Trump-lojale velgere.

Viste videoopptak

Riksrettssaken startet tirsdag med en debatt og avstemning om hvorvidt grunnloven i det hele tatt tillater riksrett mot en ekspresident. 56 av 100 senatorer, hvorav seks republikanere, stemte for at riksrettssaken skulle gjennomføres.

Anklagerne i saken er en gruppe demokrater som sitter i Representantenes hus. De framførte sine argumenter onsdag og torsdag.

Under aktoratets prosedyre ble det vist fram videoopptak fra stormingen av Kongressen. Noen av opptakene fra overvåkingskameraer var ikke tidligere offentliggjort.

Det er Senatet som fungerer som jury i saken, og domfellelse krever to tredels flertall. 67 av 100 senatorer må altså finne Trump skyldig for at han skal dømmes.

Demokratene og Republikanerne har 50 seter hver i Senatet.

(©NTB / TV 2)

Relatert