NY VAKSINE: Godkjenningsprosessen for Curevac-vaksinen har startet. Norge har sikret seg to millioner doser i løpet av 2021.
NY VAKSINE: Godkjenningsprosessen for Curevac-vaksinen har startet. Norge har sikret seg to millioner doser i løpet av 2021. Foto: Kenzo Tribouillard / AFP

FHI: Norge får om lag to millioner doser av Curevac-vaksinen når den godkjennes

Godkjenningsprosessen for en sjette vaksine koronavaksine har startet. Norge har sikret seg to millioner doser.

Fredag skrev Statens legemiddelverk i en pressemelding at godkjenningsprosessen for en sjette koronavaksine har startet i Europa.

– Utredningen av vaksinen CVnCoV fra CureVac gjennomføres så raskt som mulig. Legemiddelmyndighetene gjør en fortløpende vurdering av alle nye data - såkalt rolling review, skriver de.

Nå opplyser FHI at Norge har landet en avtale om å få cirka to millioner doser av denne vaksinen i 2021.

– Vi håper på en rask avklaring for godkjenning av CureVac-vaksinen for å sikre Norge tilgang til enda flere vaksinedoser, sier smitteverndirektør Geir Bukholm ved FHI.

Ifølge legemiddelverket kom avgjørelsen om å starte utredningen på bakgrunn av laboratoriestudier og tidlige kliniske studier på voksne.

– Disse studiene tyder på at vaksinen utløser produksjon av antistoffer og immunceller som retter seg mot SARS-CoV-2 koronavirus, heter det i pressemeldingen.

Først når europeiske legemiddelmyndigheter konkluderer med at vaksinen har et positivt nytte-risikoforhold, kan vaksinen bli godkjent og tatt i bruk.

– Dersom vaksinen blir godkjent, vil godkjenningen gjelde for medlemslandene i Europa. Helsemyndighetene i hvert enkelt land kan avgjøre om vaksinene skal tas i bruk og hvem som eventuelt skal vaksineres, skriver legemiddelverket.

Curavac-vaksinen er på lik linje med Moderna og Biontech/Pfizer-vaksinen en såkalt mRNA-vaksine. Den er imidlertid lettere å distribuere og lagre enn de andre, ettersom den kan oppbevares i kjøleskapstemperatur i tre måneder og romtemperatur i 24 timer.

Relatert