Bent Høie: – Dette gjelder for vinterferien

Helsedepartementet kommer med sine anbefalinger for vinterferien.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie inviterte, sammen med Folkehelseinstituttet, til en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Det var blant annet knyttet stor spenning til hvorvidt det ville innføres tiltak som påvirker folks mulighet til å reise på vinterferie de neste ukene.

Flere retningslinjer

Allerede tidligere i uken ble det klart at reiser utenlands frarådes til over vinterferien.

– Mange hadde sin siste vanlige vinterferie i fjor, kanskje i varmere strøk, på hyttetur eller på alpeferie. Da snakket vi om koronaviruset og hvorvidt dette var noe mer enn en vanlig influensa. Noen var bekymret, andre sa at det snart ville være over, sier Høie.

Det var etter vinterferien i fjor at de første tilfellene ble påvist i Norge.

– Vi visste ikke da at dette ville vare så lenge. Nå er det snart vinterferie for mange igjen, og det blir en annerledes vinterferie, sier Høie.

Han viser til at det er flere pågående utbrudd i landet nå, og flere tilfeller av mutasjoner.

– Mange vil ut og reise i Norge. Vi har derfor laget noen retningslinjer, sier han.

Retningslinjene for vinterferien, er som følger:

 • Det er viktig å holde seg hjemme hvis man ikke er frisk, og teste seg så snart som mulig hvis man tror man er smittet med covid-19.
 • Alle må være forberedt på å endre planene for vinterferien dersom det oppstår lokale utbrudd enten der du bor eller der du skal reise. Da vil det kunne komme nye lokale råd og regler å forholde seg til.
 • Reiser:
 • Vi fraråder reiser til utlandet.
 • Du kan reise på hytta (eid eller leid) eller hotell innenlands, men unngå kollektivtransport hvis det er mulig.
 • Hvis du skal bo på hotell, må du være forberedt på å gå i karantene til situasjonen er avklart hvis det blir et smitteutbrudd der. Hold avstand til andre gjester, og følg hotellets smittevernregler.
 • Det er viktig at du setter deg inn i og følger smittevernreglene som gjelder dit du skal.
 • Personer som reiser til kommuner med mindre strenge tiltak bør som en hovedregel følge anbefalingene som gjelder i kommunen de bor i til vanlig. Hvis det for eksempel i hjemkommunen din er krav om å bruke munnbind, bør du derfor gjøre det i de samme situasjonene også i kommunen du reiser til, selv om de ikke har et tilsvarende krav.
 • Sosialt:
 • Alle bør redusere antall personer man har kontakt med, og være sammen med få personer i sosiale sammenhenger, i kortere tid og ikke med for mange forskjellige personer i løpet av en uke. Man bør fortrinnsvis samles utendørs, der er smitterisikoen mindre. Hvis noen er i en risikogruppe, bør det tas ekstra hensyn.
 • Besøk:
 • De nasjonale anbefalingene som gjelder for besøk hjemme, gjelder også ved besøk til f.eks. hytta i vinterferien. Det betyr at det oppfordres til å møte andre utendørs, og ikke ha besøk av flere enn fem gjester i tillegg til de som er i husstanden din, så lenge du kan holde minst én meters avstand til gjestene til enhver tid. Dersom alle gjestene kommer fra samme husstand, kan man være flere.
 • Begrens overnattingsbesøk. Anbefalingen om antall gjester på besøk og avstand gjelder også for overnatting. Personer fra ulik husstand bør ikke dele soverom. Sørg for god hygiene og godt renhold hvis personer fra ulike husstander må dele bad. Meteren gjelder på hytta også, og det begrenser muligheten for overnattingsbesøk for de aller fleste.
 • Butikker og aktiviteter:
 • Handle det du trenger på turen i hjemkommunen din før avreise. Hvis du må handle nødvendige varer andre steder, velg tidspunkter når det er lite folk, og gå helst kun én fra husstanden.
 • Velg helst aktiviteter som foregår utendørs. Ved besøk på alpinanlegg, badeland eller andre steder, må man følge virksomhetenes smittevernråd.
 • Unngå i størst mulig grad å oppsøke steder der mange er samlet og det ikke er lett å holde avstand, slik som serveringssteder og skistuer.
 • God håndhygiene og avstand til andre gjelder hele tiden.

– Vi har nå en god utvikling når det gjelder smittetall i Norge. Vi er avhengig av at nordmenn nå følger retningslinjene for vinterferien, slik at smitten ikke blusser opp etter ferien, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

Endringer i tiltak

Det er fortsatt ikke full oversikt over utbredelsen av de mer smittsomme virusvariantene i vestlandskommunene, og det er ukjent smittevei til flere av de smittede. De forsterkede tiltakene videreføres derfor i stor grad, men det gjøres noen justeringer.

– Smittesituasjonen er fremdeles uoversiktlig, og det oppstår stadig tilfeller av mer de mer smittsomme virusvariantene. Tiltakene i vestlandskommunene som skal begrense smittespredningen videreføres derfor i stor grad, med det gjøres enkelte lettelser, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Derfor er det besluttet at Ulvik kommune opprettholder et særlig høyt tiltaksnivå, altså tiltaksnivå A.

Samtidig beholder Eidfjord og Voss høyt tiltaksnivå, nivå B.

Følgende kommuner beholder tiltaksnivå C, ganske høyt tilaksnivå: Bergen og Kvam.

Samtidig har Alver, Askøy, Austrheim, Bjørnafjorden, Osterøy, Samnanger, Ullensvang, Vaksdal og Øygarden noe høyt tiltaksnivå, tiltaksnivå D.

– Vinterferien i fjor, markerte starten på pandemien. Jeg håper vinterferien i år, kan markere slutten, sier Høie.

Nakstad: - Nå er vi alle veldig lei denne pandemien

Vaksine-nyheter

Høie opplyser også at EU har gjort en ny avtale med vaksineprodusenten Pfizer/Biontec. Dette gjør at Norge kan få tilgang til 2,24 millioner ekstra vaksinedoser.

– Dette kommer i tillegg til de nærmere 3,7 millioner dosene vi allerede har hatt avtale om når det gjelder denne vaksinen. Det beste er at vi vil kunne få rundt 840.000 av disse ekstra vaksinedosene allerede i april, mai og juni, sier Høie.

Også AstraZeneca har varslet at de vil kunne levere flere vaksiner enn først antatt. Her øker antallet doser i april, mai og juni med 50 prosent, i forhold til hva som var forventet.

–I følge vår prognose ligger vi nå an til å få seks millioner doser av denne vaksinen i andre kvartal, altså betydelig flere enn det vi regnet med så sent som i går. Vi er fremdeles avhengig av produksjon og distribusjon, men er optimistiske. Her skjer det ting hver dag, sier Høie.

– Vil disse nye tallene gjøre noe med beregningene for når alle voksne vil være ferdigvaksinert?

– Det vil nok påvirke, men vi har ikke fått regnet helt på det enda. I tillegg må vi være forberedt på andre nyheter, som også kan påvirke, sier Vold.

Relatert