Bestemors fastelavnsboller

Disse solgule fastelavnsbollene serveres med kremfyll og melisdryss. Super enkle å lage.

Bollene trenger ingen forheving, kun etterheving etter at bollene er trillet ut. Les gjennom hele oppskriften før du setter i gang. Oppskriften gir ca. 20 boller.

Nederst i artikkelen finner du oppskriften på glutenfrie boller.

Dette trenger du:

  • 5 dl melk (gjerne H melk) eller melk som tåles
  • 150 g (1 ½ dl) flytende melange, eventuelt Melange uten melk*
  • 125 g melis
  • 50 g fersk gjær eller tørrgjær
  • Ca. 750 g hvetemel
  • ¾ ts kardemomme
  • 1-2 g knust/støtt safran + 1 ts sukker og 1 ss varmt vann til å løse opp safranen
  • ⅕ ts salt

Slik gjør du:

Hell melk, flytende Melange og melis i en kasserolle, visp sammen og kok opp. Hell over i en bakebolle. Avkjøl blandingen til den er fingervarm. Sett eventuelt kasserollen i kaldt vann i oppvaskkummen.

Rør gjæren ut i den fingervarme blandingen. Tørrgjær tilsettes sammen med det tørre. Tilsett hvetemel (start med 700 g), kardemomme, safran og salt. Elt sammen. Tilsett eventuelt mer mel til du får en glatt og smidig ikke for fast deig. Ta deigen ut på et bakebord, elt sammen og del deigen opp i ca. 20 biter og trill ut til boller. Sett bollene på bakepapirkledd stekebrett. Dekk med et kjøkkenhåndkle og sett lunt til heving, i ca. 1 ½ time.

Stek på midterste rille i varm stekeovn ved 225 grader i 12-15 minutter. Steketid kan variere fra ovn til ovn og størrelsen på bollene. Avkjøl på rist.

Fyll:

  • Fast /tykt syltetøy og krem
  • Pisket krem blandet med revet sjokolade eller tykk vaniljekrem
  • Fyll som til svenske «semlor» .

Del de stekte avkjølte bollene i to. Hul ut, det vil si ta ut litt av «innmaten» og bland med litt varm melk og finrevet marsipan til en tykk masse, som igjen blandes med pisket krem og legges/sprøytes tilbake i bollene. Dryss med melis.

Glutenfrie boller, 8-10 stk:

Dette trenger du:

  • 5 dl melk som tåles
  • 1 ½ dl flytende margarin, eventuelt uten melk*
  • 1 pk/pose gjær
  • 2 ss fiberhusk
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ½ sukker
  • Eventuelt 1-2 g støtt/knust safran + 1 ts sukker og 1 ss varmt vann for å løse opp safranen
  • Ca. 100 g jyttemel
  • 500 g semper fin mix
  • Eventuelt 1 ts sukker og 1 sammenpisket egg til pensling eller 1 ss sukker rørt ut 2-3 ss varmt vann, dette for å få farge på bollene

Slik gjør du:

Varm opp melk og flytende Melange til fingervarmt. Rør inn fiberhusk og gjær og la blandingen svelle i 6-8 minutter.

Bland sammen sukker, eventuelt safran, kardemomme og mel i en bakebolle og elt sammen, bruk gjerne en kjøkkenmaskin. Dekk til bakebollen og la deigen heve i 30-40 minutter til dobbel størrelse.

Ha litt olje eller flytende Melange på bakebordet og på hendene og trill ut boller som settes på et bakepapirkledd stekebrett. Dekk med et klede og etterhev i 30-40 minutter. Pensle med egg eller vann og sukkerblanding. Stek i varm stekeovn 220 grader på midterste rille i 10-15 minutter, steketid avhengig av størrelse på bollene.

*I samarbeid med produktplassering

Relatert