Maribel AS eide blant annet First Hotel Grims Grenka.
Maribel AS eide blant annet First Hotel Grims Grenka. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Hotellkonsern konkurs – tre personer pågrepet av Økokrim

Tre personer er siktet for grov økonomisk utroskap i forbindelse med etterforskning av mulig straffbare forhold under konkursbehandlingen av Maribel-konsernet.

De tre er pågrepet og siktet, opplyser Økokrim i en pressemelding. De ble begjært fengslet i en uke med brev- og besøksforbud da de ble framstilt for Oslo tingrett torsdag ettermiddag. Domstolen har så langt ikke avsagt kjennelser.

– Utroskap i forbindelse med konkurser handler ofte om unndragelser – tapping av selskapets økonomi. Det er det vi etterforsker i denne saken. Vi er helt i startfasen av etterforskningen, og jeg kan ikke være mer konkret om siktelsene nå, sier førstestatsadvokat Bård Thorsen i Økokrim til NTB.

Fikk koronastøtte

Det store norske selskapet Maribel overtok i 2018 driften av rundt 50 hoteller under merkenavnene First Hotels, Moxy og Courtyard by Marriott.

Konsernet ble slått konkurs i sommer, etter at det økonomiske uføret konsernet var i, ble forverret da koronakrisen rammet, ifølge Dagens Næringsliv.

Selskapet mottok 21,4 millioner i koronakrisestøtte før det ble slått konkurs, men det er uklart om Økokrim etterforsker misligheter knyttet til koronamidlene.

– Jeg kan dessverre ikke kommentere slike detaljer i etterforskningen, sier Thorsen.

Høyre-politiker siktet

Økokrim har i forbindelse med pågripelsene gjennomført ransakinger på flere steder på Østlandet og Vestlandet. Etter det TV 2 kjenner til er en av de pågrepne en Høyre-politiker.

Mannen avviser å ha gjort noe galt. Han hevder han har vært med på «en forretningsmessig begrunnet transaksjon» og har ikke hatt noen intensjon om å støtte ulovlige handlinger, ifølge forsvareren, advokat Thomas Frøberg.

– Han ber om å bli løslatt, og dette er en mann med mange forretningsforbindelser og mye han skulle ordnet nå, som han ikke får gjort hvis fengslingskjennelsen tas til følge, sier Frøberg til NRK.

Ifølge NRK blir har Oslo tingrett avgjort at Høyre-politikeren skal varetektsfengsles i en uke.

– Alvorlig samfunnsproblem

Etterforskningen er på et tidlig stadium og ytterligere pågripelser kan ikke utelukkes, heter det i pressemeldingen fra Økokrim.

– Konkurskriminalitet er et samfunnsproblem som blant annet rammer kreditorene og svekker tilliten til næringslivet, og særlig alvorlig er det hvis man urettmessig tapper økonomien i et selskap som er i en sårbar økonomisk situasjon. Etterforskningen skal nå avklare om det har skjedd noe straffbart, sier Thorsen.

Fengslingskjennelsen er ventet først torsdag kveld.

Relatert