Tusenvis av ofre frastjålet kryptovaluta for 850 millioner kroner

Ti personer er pågrepet, mistenkt for å ha frastjålet tusenvis av mennesker, blant dem flere kjendiser, kryptovaluta til en verdi av 848 millioner kroner.

Åtte ble pågrepet tirsdag i England og Skottland, opplyste Storbritannias National Crime Agency (NCA) onsdag. De åtte er menn i alderen 18–26 år.

De to øvrige er tidligere pågrepet på Malta og i Belgia.

De ti pågrepnes nasjonalitet er ikke oppgitt. Europol skriver i en pressemelding at politi i Storbritannia, USA, Belgia, Malta og Canada har bistått.

Flere kjente musikere, sportsutøvere, internettkjendiser og deres familier er blant de tusenvis av ofrene. Europol antar at det dreier seg om kryptovaluta for til sammen 100 millioner dollar.

Hackerne har fått til dette ved å få tilgang til ofrenes mobiltelefoner ved å benytte seg av såkalt sim-kapring, forklarer Europol. Det betyr at nettkriminelle tar kontroll over ofrenes mobilnumre ved å deaktivere ofrenes sim-kort og deretter overføre telefonnummeret til sim-kort tilhørende kriminelle nettverk.

For å gjøre dette, utnytter nettkriminelle mobilselskapene til å utføre sim-overføringen, enten via en korrupt ansatt eller sosial manipulering.

Alle som har en mobiltelefon, kan bli ofre for sim-kapring, advarer Europol, som oppfordrer folk til alltid å bruke nyeste programvareversjon av det de har på mobilen.

Europol oppfordrer også til å ikke svare på eposter eller telefonsamtaler der man blir bedt om å oppgi personlig informasjon, til å begrense deling av personlig informasjon på nettet, til å bruke tofaktor-autentisering, og, der det er mulig, til ikke å koble mobilnummeret til viktige nettjenester.

(©NTB)