FILM: Listen over filmene som er med i kampen om de gjeve statuettene ble sluppet tirsdag.
FILM: Listen over filmene som er med i kampen om de gjeve statuettene ble sluppet tirsdag. Foto: Gabriel Bouys / AFP / NTB

Disse norske filmene kan stikke av med Oscar

Dokumentarfilmene «Kunstneren og tyven» og «Gunda» og dramaet «Håp» og kortdokumentaren «Do not split» er alle videre på kortlisten til å bli Oscar-nominert.

Kortlisten ble gjort kjent ved midnatt natt til onsdag.

Dermed er to norske dokumentarer med blant de 15 dokumentarfilmene som kjemper om de fem plassene på den endelige nominasjonslisten.

Benjamin Rees film «Kunstneren og tyven» har vært på flere lister over beste filmer i året som gikk. Både BBC, Washington Post, New York Times, Rolling Stone, IndieWire, Screen – og regissøren Pedro Almodóvar – trekker nemlig filmen fram som et av høydepunktene i filmåret 2020.

Regissør Benjamin Ree jubler høyt og sier:

– Akkurat nå har jeg ikke ord! Det å være i dette selskapet, blant kremen av dokumentarer fra 2020, er helt ubeskrivelig. Jeg er så stolt av filmen og av våre to hovedkarakterer, Bertil og Barbora, og takker dem for denne utrolige historien og for at jeg fikk være med hele veien.

Tyven slik han er malt av kunstneren. Foto: Medieoperatørene / Euforia / handout  NTB kultur
Tyven slik han er malt av kunstneren. Foto: Medieoperatørene / Euforia / handout NTB kultur

Nyfødte grisunger

– Jeg vil også gratulere de andre norske filmene som er kortlistet, dette er veldig stas, sier Ree.

«Gunda» er laget i Norge, med regi av russiske Viktor Kosakovskij og Anita Rehoff Larsen i Sant & Usant som produsent. Filmen er en svart-hvitt dokumentar om grisen Gunda og hennes nyfødte grisunger.

Filmen «Håp», som er skrevet og regissert av Maria Sødahl, er blant de 15 kortlistede i featurefilmkategorien.

Også Torfinn Iversens kortfilm «Sparkekoret» er med i kortlisten i kategorien Live Action Short Film. Den er produsert av Julia Andersen for Nordic Film.

Hongkong-dokumentar

Anders Hammers kortdokumentar «Do Not Split» om Hongkong-protestene, er en av ti korte dokumentarer som er med videre i kampen om en Oscar. Filmen er laget i samarbeid med det amerikanske filmselskapet Field of Vision, og har fått støtte av Fritt Ord og Viken Filmsenter.

I juni vant Hammer juryens spesialpris kortdokumentaren på American Film Institutes dokumentarfilmfestival, AFI Docs. Den ble også tatt ut til den prestisjetunge Sundance-festivalen tidligere på året.

– Nå er vi stolte!

En som var svært fornøyd med at det var fire norske titler på listen er direktør i Norsk filminstitutt, Kjersti Mo.

– Nå er vi så stolte! Dette er allerede nå en fantastisk anerkjennelse av nivået på norsk film, med et historisk høyt antall kortlistede produksjoner. Og det er en imponerende bredde her – med både fiksjon og dokumentar, og kort og langt format, sier film-direktøren.

Mo håper dette vil føre til ytterligere internasjonal oppmerksomhet rundt norsk film.

– Oppmerksomheten i internasjonale medier frem til nå har vært stor, og vi har god tro på at det gode kampanjearbeidet fortsetter og leder frem til nominasjoner når disse offentliggjøres 15. mars, sier hun.

Relatert