Skyhøye strømpriser: Slik sparer du penger

I takt med at kuldegradene synker, øker strømprisene: 1. februar steg prisen med over 200 øre per kWt.

Normalt starter strømprisene på ca. 50 øre per kilowattime, men 1. februar hoppet prisen til 260 øre. Strømprodusentene øker prisen når etterspørselen og bruken av strøm øker.

Edgeir Vårdal Aksnes er gründer i teknologiselskapet Tibber, som også selger strøm. Han forteller at det er oppvarming som koster mest.

– Oppvarming sluker strøm, og den utgjør ca. 60-70 prosent av strømregningen på ett år.

Se intervjuet øverst i saken!

Vårdal Aksnes forteller at mange glemmer dette, fordi oppvarmingen er usynlig. Som oftest er januar og februar de kaldeste månedene, og da blir gjerne regningen dyrere i disse månedene.

Sjekk når strømmen er dyrest

Ved å sjekke appene til strømselskapene eller nettsiden deres, vil du oppdage at strømmen ikke er like dyr døgnet rundt. De varierer fra time til time, og selskapene vet dagen før når på døgnet strømmen vil være dyr.

– Sjekk timeprisen til strømselskapet ditt, slik at du ikke plugger inn EL-bilen eller setter på vaskemaskinen akkurat da strømmen er på det dyreste.

Eksperten anbefaler å laste ned appen til strømselskapet og skru på varslinger, slik at du får beskjed på telefonen når det er unormalt høye priser.

Teknologi kan redusere regningen

Dersom du har varmepumpe i hjemmet ditt, har du allerede sunket strømregningen din betraktelig. Den bruker 70 prosent mindre strøm enn varmekabler og varmeovner, ifølge Vårdal Aksnes.

– Det er gulvvarme og panelovner som er de største strømslukene. Dersom du vil spare penger, bør du vurdere en «strømplugg» eller panelovn med innebygd internett, som kan styres fra telefonen. Da kan du legge inn program på når de skal stå på eller være av.

Vårdal Aksnes forteller at ved å senke temperaturen med én grad i døgnet, vil du spare fem prosent på nettleie og strømpris.

Er du EL-bileier bør du oftest lade den etter kl. 22 og utover.

– Hvis du kommer hjem og setter bilen på lading kl. 16:00 har du gjort en stor tabbe.

Ekspertens beste tips er å unngå pristoppene, som du kan undersøke dagen i forveien.

– Lamper, TV, internett og andre strømuttak har veldig liten betydning på regningen i forhold til oppvarming.

–Mange tenker man må vaske klær eller sette på oppvasken på natta, men om du unngår pristoppene er det det viktigste. Det som bruker mest strøm, er det oppvarming.

Relatert