UTVIDER: I første omgang er det koronavaksinen fra Pfizer-Biontech som kan tilbys 16-17-åringer.
UTVIDER: I første omgang er det koronavaksinen fra Pfizer-Biontech som kan tilbys 16-17-åringer. Foto: Lise Åserud

FHI åpner for vaksinering av 16- og 17-åringer i risikogrupper

FHI utvider anbefalingen om hvem som skal få tilbud om koronavaksine. De vil tilby Pfizer-vaksinen til 16- og 17-åringer med høy risiko for alvorlig sykdom.

I et informasjonsbrev til kommuner og helseforetak skriver FHI at de vil gjøre en endring i anbefalingen om hvem som skal vaksineres.

– FHI har utvidet anbefaling slik at 16-17-åringer med risiko for alvorlig covid-19 kan tilbys BioNTech/Pfizervaksinen i prioriteringsgruppe 4, skriver FHI i brevet.

Vaksinen fra BioNTech/Pfizer er godkjent i EU for bruk for personer fra 16 år og opp. Saken ble først omtalt av VG.

FHI presiserer likevel at de fleste barn og ungdommer har lav risiko for alvorlig koronasykdom, også de med kroniske sykdommer.

– De fleste ungdommer med kronisk sykdom vil derfor ikke anbefales vaksine nå når tilgangen til vaksine er begrenset, skriver FHI.

Unntaket gjøres for ungdommer med alvorlige og komplekse nevrologiske lidelser og medfødte sykdommer. Det vil også etter en individuell vurdering kunne tilbys vaksine til noen andre ungdomspasienter med visse sykdommer og tilstander.

– Barn og unge under 16 år vil ikke anbefales covid-19 vaksine inntil det foreligger mer data på sikkerhet og effekt i denne aldersgruppen, skriver FHI.

Relatert