VANNKANONER: Demonstrasjonene fortsetter for fjerde dag på rad i Myanmar. Politiet bruk vannkanoner mot demonstrantene
VANNKANONER: Demonstrasjonene fortsetter for fjerde dag på rad i Myanmar. Politiet bruk vannkanoner mot demonstrantene Foto: Str

Varselskudd og tåregass mot demonstranter i Myanmar

Politiet i Myanmar skyter i lufta for å spre demonstranter som protesterer mot militærkuppet i hovedstaden Naypyidaw. Minst 27 demonstranter er pågrepet.

For fjerde dag på rad har demonstranter strømmet ut i gatene i flere byer i Myanmar for å kreve at demokratiet blir gjeninnført.

I hovedstaden Naypyidaw tok politiet først i bruk vannkanoner, før det ifølge flere øyenvitner ble skutt varselskudd i lufta. Ifølge ett øyenvitne ble det også skutt med gummikuler mot demonstranter, men dette er ikke bekreftet fra annet hold.

Journalister på stedet bekrefter at det er avfyrt skudd, noe som også kan høres på videoer som er delt i sosiale medier.

SAMLET SEG: Demonstrantene samlet seg i hovedstaden Yangon.
SAMLET SEG: Demonstrantene samlet seg i hovedstaden Yangon. Foto: AP / NTB

Tåregass

I Landets nest største by Mandalay, der militærjuntaen har innført portforbud og forbyr flere enn fem mennesker å samles, ble det brukt tåregass mot demonstranter tirsdag, ifølge øyenvitner.

– Politiet brukte bare tåregass mot demonstranter som bar på NLD-flagg, forteller ett øyenvitner, med henvisning til Aung San Suu Kyis parti.

Ifølge Reuters ble minst 27 demonstranter pågrepet i Mandalay tirsdag, blant dem en journalist.

Unntakstilstand og portforbud

Militærjuntaen advarte mandag demonstrantene om at det ville bli slått effektivt ned på dem som «bryter loven og forstyrrer, forhindrer og ødelegger stabiliteten i landet, den offentlige sikkerheten og respekten for landets lover».

Kort tid etter kunngjorde kuppmakerne at det var innført unntakstilstand og portforbud i sju bydeler i Mandalay, landets nest største by.

Unntakstilstanden innebærer forbud mot å demonstrere og å samle seg i grupper på flere enn fem personer.

Varsler «disiplinert demokrati»

Militærjuntaen i Myanmar sier den vil bygge et «ekte og disiplinert demokrati».

– Det blir ingen endringer i landets utenrikspolitikk, regjeringens politikk eller økonomisk politikk mens vi midlertidig tar på oss ansvaret for staten, hevdet Myanmars nye lederskikkelse general Min Aung Hlaing i en tale til folket mandag.

Militærjuntaen har truet med maktbruk, og sier i en tale at den ville utøve makten i samsvar med lovene og reglene som gjelde under unntakstilstanden den har erklært.

Relatert